La câte cazuri de COVID se închide școala

2 luni in urmă 1

Școlile și grădinițele se deschid de la 8 februarie, acolo unde situația epidemiologică o va permite, dar ce se întâmplă apoi, dacă un elev sau mai mulți dintr-o clasă se îmbolnăvesc de COVID-19?

La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, se arată în draftul ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății, care reglementează deschiderea școlilor.

În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă. 

La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Dacă în acea clasă se învață în schimburi, elevii din celelalte clase pot să desfășoare cursuri, după dezinfectarea spațiului.

În fiecare dintre cazuri, se vor face anchete epidemiologice pentru stabilirea persoanelor cu care bolnavul a intrat în contact. În funcție de concluziile specialiștilor în sănătate publică, unitățile de învățământ pot decide închiderea instituției.

Într-o clasă în care există elevi cu contraindicații de a participa la ore fizic, aceștia vor urmări de acasă transmisiunea online a activității din clasă.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP care, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea. 

Ce se întâmplă dacă un elev prezintă simptome specifice COVID în timpul orelor?

Părinții acelui copil vor fi anunțați imediat de conducerea școlii. În acest timp, copilul va fi izolat într-o încăpere stabilită special în acest scop, va purta masca și va fi supravegheat. 

Dacă elevul nu prezintă simptome severe care să necesite apelarea 112, se va aștepta sosirea părinților sau tutorilor. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă