La Botoșani, un singur centru de vaccinare pentru persoanele din etapa a II-a. Prefectul spune că sunt amenajate 13, dar sunt limitați de platformă

1 lună in urmă 42


Prima zi de vaccinare a început în județul Botoșani cu un singur centru de vaccinare deschis pentru persoanele incluse în etapa a II-a a campaniei naționale de imunizare anti COVID-19. Deși se pot face, pe 5 fluxuri, 120 de vaccinări pe zi, locurile pentru următoarele 20 de zile s-au ocupat de sâmbătă, iar cadrele didactice sau bolnavii cronici care vor să se programeze trebuie să meargă în alte județe.


Reprezentanții autorităților au declarat pentru presa locală că în weekendul trecut s-au înscris pentru etapa a doua de vaccinare peste 8.000 de persoane, reprezentând salariați din sistemul public și privat. 


Cifra reprezintă 50% dintre cei care se puteau programa din cele două categorii, fără bolnavii cronici și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. 


În realitate, însă, începând de sâmbătă, capacitatea singurului centru de vaccinare din Botoșani, amenajat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, este ocupată până pe 9 februarie, perioada maximă în care platforma permite rezervări. 


Au rămas în afara sistemului în special bolnavii cronici și cadrele didactice, școli întregi fiind nevoite să se programeze în județele adiacente - Suceava sau Iași - unde sunt și mai multe centre, dar și locuri disponibile. 


Prefectul județului, Dan Nechifor, a declarat pentru Libertatea că sunt 4 centre deschise în județ, dar unul singur pentru cei din etapa a II-a a campaniei naționale. 


La cele două centre de la Spitalul Județean din Botoșani se vaccinează doar personalul medical, la fel și la Spitalul Municipal din Dorohoi, iar personalul Ministerului Apărării Naționale și aparținătorii lor se vaccinează la unitatea militară din Botoșani. 


Limitați de numărul redus de doze de vaccin primite


Dan Nechifor, prefectul Județului Botoșani | Sursa foto: Facebook

„Platforma națională este programată oricum doar pentru a putea programa maximum 180 persoane pe zi din județul Botoșani. În ultima tranșă am primit 1.100 de vaccinuri pe care le putem epuiza într-o săptămână pe capacitatea actuală, iar în momentul în care platforma ne va permite, vom deschide mai multe centre. Avem pregătite 13 astfel de centre care să fie operaționale în secunda 2, dar depindem de platformă. Avem și personal identificat, sunt stabiliți medici coordonatori pe fiecare centru”, a declarat Dan Nechifor pentru Libertatea.


Conform acestuia, județul Botoșani are o populație de aproximativ 410.000 de locuitori, dintre care cel puțin 25% ar trebui să se vaccineze în etapa a II-a, care vizează bolnavii cronici, cadrele didactice și personalul din domeniile esențiale. 


Prefectul Județului Botoșani a precizat că există o cerere mare de vaccinare la nivelul județului în rândul personalului din învățământ, care ar urma să înceapă orele la 8 februarie. Din primele estimări, procentul celor care vrea să se vaccineze fiind de 62%, mai mare decât media națională.


Comparativ cu județul Botoșani, la o populație puțin mai mare de dublu, apropiindu-se de 1 milion de locuitori, în Iași sunt deschise 17 centre de vaccinare în 7 localități diferite, iar județul Suceava, cu o populație de circa 650.000 de locuitori, are 6 centre de vaccinare deschise. 


Și în Iași au fost probleme legate de numărul de centre de vaccinare deschise. Vineri, 15 ianuarie, când au început înscrierea în platformă, DSP Iași a anunțat că se deschid doar 17 dintre cele 38 de centre amenajate în județ, iar Libertatea a fost în comuna Ciurea, prima comună carantinată în starea de urgență, unde oamenii ar vrea să vaccineze, dar centrul se va în folosire „la o dată ulterioară”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă