La 6 ani de la tragedie, sentința definitivă în procesul Colectiv e amânată din cauza încadrării juridice a faptelor/ Între timp, Piedone a fost reales primar, iar patroana firmei pirotehnice a murit

1 lună in urmă 20

Procesul Colectiv, început acum 6 ani și aflat în faza apelului, ar fi trebuit să se termine încă din vară, însă din cauza unor neînțelegeri legate de procedura de judecată a mers din amânare în amânare. Disputa principală a fost pe tema încadrării juridice a faptelor funcționarilor publici.

Este vorba despre fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, mai mulți subalterni ai acestuia, dar și despre cei doi foști pompieri acuzați de abuz în serviciu în acest caz.

Mai exact, între cei doi judecători de la Curtea de Apel București, care au analizat în ultimul an acuzațiile în acest dosar și au audiat zeci de persoane, există divergențe cu privire la această încadrare juridică – dacă faptele au fost comise sau nu cu intenție, ceea ce cântărește în limitele de pedeapsă ce pot fi stabilite în cazul unei condamnări definitive. Astfel, în proces a apărut un al treilea magistrat care să încline balanța.

Judecătorii Adina Pretoria Dumitrache (președinte de complet), Carmen Găină și Andrei Iugan, de la Curtea de Apel București, vor decide pe 3 noiembrie dacă schimbă încadrarea juridică din abuz în serviciu în neglijență în serviciu, în cazul tuturor inculpaților din dosar, ceea ce ar duce la pedepse mult mai blânde.

Solicitarea de schimbare a încadrării juridice a venit din partea celor doi pompieri acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, iar apoi instanța a pus în discuție din oficiu să se dezbată în cazul tuturor.

În această perioadă, unul dintre inculpați, Daniela Niță, patroana firmei pirotehnice, a murit.

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă