Kremlin: Discuție telefonică Putin-Merkel despre o posibilă producție comună de vaccinuri împotriva Covid-19

2 luni in urmă 1

Preşedintele rus Vladimir Putin a evocat împreună cu cancelarul federal german Angela Merkel eventualitatea unei „producţii comune de vaccinuri” împotriva noului tip de coronavirus, a anunţat Kremlinul marţi, în condiţiile în care Moscova doreşte să-şi intensifice capacităţile în acest domeniu, informează AFP, citată de Agerpres.

În timpul unei conversaţii telefonice, cei doi şefi de stat au abordat „problemele de cooperare din lupta împotriva pandemiei de coronavirus” şi „accentul a fost pus pe perspectivele posibile de producţie comună de vaccinuri”, potrivit unui comunicat al Kremlinului. „A fost convenit să fie continuate contactele asupra acestui subiect între Ministerele Sănătăţii şi alte structuri specializate ale celor două ţări”, se adaugă în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, Vladimir Putin şi Angela Merkel au discutat de asemenea despre reglementarea conflictului dintre forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, conflict în mare parte îngheţat după acordurile de pace semnate în 2015, dar a cărui componentă politică se află într-un punct mort.

Denumit „Sputnik V” ca omagiu la adresa primului satelit lansat de Uniunea Sovietică în 1957, vaccinul rusesc împotriva noului tip de coronavirus a fost primit cu scepticism pe plan internaţional după anunţarea lui încă din august, considerată prematură, încă înainte de începerea testelor clinice în masă (faza 3) şi publicarea rezultatelor ştiinţifice.

Vaccinarea populaţiei ruse cu vaccinul Sputnik V a demarat la începutul lui decembrie şi loturi cu doze de vaccin au fost trimise în Belarus, Serbia şi Argentina, însă Moscova a recunoscut că nu dispune de suficiente mijloace de producţie pentru a fabrica rapid cantităţile necesare.

India ar urma să ajute la producţia a 100 de milioane de doze de Sputnik V şi parteneriate au fost semnate cu Brazilia, China şi Coreea de Sud.

Laboratorul AstraZeneca a anunțat, pe 11 decembrie, că va începe să lucreze curând cu Institutul Gameleya din Rusia pentru a vedea în ce măsură cele două vaccinuri – candidat pot fi combinate cu succes, transmite CNBC.

”Anunţăm un program de teste clinice în vederea evaluării siguranţei şi imunogenităţii combinaţiei între ASD1222, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford,şi Sputnik V, dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleia”, a anunţat într-un comunicat filiala din Rusia a AstraZeneca.

Sursa foto: kremlin ru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă