Klaus Iohannis, vizită în Parcul Naţional Văcăreşti. Anunţul preşedintelui cu ocazia Zilei Pământului

3 săptămâni in urmă 21

Administraţia Prezidenţială a anunţat că vizita preşedintelui Klaus Iohannis în Parcul Natural Văcărești va avea loc, astăzi, la ora 12. Vizita şefului statului în „Delta Văcăreşti”, care este arie naturală protejată,  are loc cu ocazia Zilei Pământului.

În august 2020, Asociația Parcul Natural Văcărești a tras un semnal de alarmă prin care a avertizat că Parcul Natural Văcărești este în pericol. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, reprezentanţii asociaţiei au precizat că „Delta Văcăreşti” se află într-o situație gravă. La doi ani de la desființarea administrației și preluarea sa de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), parcul nu mai are Consiliu Științific, Consiliu Consultativ, corp de rangeri, responsabil cu paza. Regulamentul parcului nu este aprobat, Planul de management, document esențial pentru gestionarea parcului, se află într-un orizont îndepărtat, infrastructura de vizitare se degradează iar nivelul apei din lacuri este la un nivel atât de jos încât biodiversitatea acvatică este amenințată.

Klaus Iohannis, vizită în Parcul Naţional Văcăreşti. Anunţul preşedintelui cu ocazia Zilei Pământului

Citeşte şi: Povestea emoţionantă a familiei lui Gică! Bărbatul cu 9 copii care a locuit 18 ani în Delta Văcăreşti, într-o cocioabă improvizată

Din cauza secetei și a lipsei măsurilor de management a vegetației, nivelul apei în bălțile parcului a scăzut la cote care afectează negativ biodiversitatea acvatică. Împreună cu Administrația Națională „Apele Române” pot fi aplicate soluții urgente prin pomparea apei din Râul Dâmbovița, situat în proximitate. Extragerea stufului, extragerea speciilor invazive, dezvoltarea de proiecte de captare și menținere a apelor pluviale de tip „rain garden”, sunt alte soluții care se pot aplica pe termen scurt.

Klaus Iohannis, vizită în Parcul Naţional Văcăreşti. Anunţul preşedintelui cu ocazia Zilei Pământului

De asemenea, lipsa pazei permanente face imposibilă organizarea de acțiuni pentru protecția parcului, a infrastructurii de vizitare și a vizitatorilor. În lipsa pazei sunt posibile acte de agresiune asupra vizitatorilor.

Autorii scrisorii deschise mai precizează că formarea unui corp de rangeri, instalarea unui gard și contractarea unei firme de pază sunt măsuri necesare și urgente fără de care nu poate fi asigurată protecția parcului și a vizitatorilor. Fondurile pentru aceste obiective (gard, contractarea firmei de pază) pot fi direcționate prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, din costurile aferente Planului de Management.

Klaus Iohannis, vizită în Parcul Naţional Văcăreşti. Anunţul preşedintelui cu ocazia Zilei Pământului

Cum s-a format „Delta Văcăreşti”

Înainte de 1988, zona în care se află acum Parcul Natural Văcărești marca periferia de sud-est a Bucureștiului, neasfaltată, cu locuințe rare și grădini întinse, conectate printr-o rețea modestă de străzi, dintre care unele există și astăzi: Glădiței, Povestei, Lunca Bîrzești, Săvinești. Proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, regimul comunist demarând aici o amplă lucrare hidrotehnică: Amenajare Lac Văcăreşti.

Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989. Lacul urma să fie alimentat gravitaţional din Argeş, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km.

Această soluție a fost abandonată, iar bazinul creat a fost umplut, până la urmă, prin pomparea apei din Dâmbovița. Din cauza defectelor de execuție, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni, ceea ce a dus la suspendarea temporară și, după 1989, la abandonarea definitivă a proiectului.

În anii 2000, în lipsa intervenției umane zona s-a renaturat, fiind ușor, ușor populată de numeroase specii de animale și plante. 12 ani mai târziu, ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, și a unei îndelungate documentări fotografice, în 2012 o echipă de specialiști în arii protejate – viitoarea Asociația Parcul Natural Văcărești – și-a asumat misiunea înființării parcului natural.

Foto: Andrei Bîrsan, Bucureștiul meu drag

De ce este sărbătorită Ziua Pământului

În anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie – Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de ţări.

În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător, conform Digi24.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Coaliţia de guvernare a trecut printr-un moment dificil, iar răspunsul a fost unul bun”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă