Klaus Iohannis susţine o declaraţie de presă, luni la ora 14.00, după consultările cu partidele politice

6 zile in urmă 6

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit luni cu delegaţia noii coaliţii de guvernare formate din PNL-PSD-UDMR, apoi cu delegaţia AUR. USR nu a onorat invitaţia preşedintelui, Dacian Cioloş spunând că partidul nu vrea să gireze un „simulacru de consultări”.

PNL, PSD, UDMR și minoritățile sunt primii care au intrat la consultări, cu propunerea comună Nicolae Ciucă premier pentru primul an și jumătate, în sistemul de rotație cu PSD. „Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, le-a spus Iohannis.

Preşedintele PNL Florin Cîţu a fost prezent luni, alături de propunerea liberalilor pentru funcţia de premier, Nicolae Ciucă, la consultările de la Cotroceni, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi reprezentanţii noii coaliţii de guvernare PNL-PSD-UDMR.

„Am fost la consultari, dupa ce am avut niste decizii. Este foarte important sa se stie de ce am luat aceste decizii. Au fost doua luni de zile in care nu s-au gasit solutii si asa am ajuns la acest compromis. Vreau sa-i asigur pe romani ca aceasta coalitie nu este una neconditionata. Voi monitoriza si ma voi asigura ca interesele romanilor nu vor fi puse sub semnul intrebarii. Vom lupta in continuare pentru principiile liberale.”, a spus Florin Cîţu, la sosirea la sediul PNL.

Dacian Cioloş a subliniat, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Parlament, că rezultatul acestor consultări este “dinainte cunoscut”: ”E un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut, iar participarea noastră doar ar legitima această mascaradă”.

Liderul USR a reamintit răul făcut de PSD atât în justiţie, cât şi în ceea ce priveşte protestul din 10 August.

”USR nu va vota un guvern capturat de PSD, PSD – un partid care a masacrat legile justiţiei şi care a gazat cetăţenii români pe 10 august. Din păcate, liderii PNL abandonează orice speranţă de reformă a justiţiei şi legitimează în felul acesta un guvern care are toate premisele să revină la manevrele patentate de Iordache şi Nicolicea. USR devine principalul partid de opoziţie şi singurul partid care apără valorile democratice, europene şi autentic liberale. Ne vom folosi toate pârghiile din Parlamentul României şi Parlamentul European pentru a ne asigura că această coaliţie PSD-PNL nu derapează de la reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, la care miniştrii USR PLUS ţi-au adus întru totul contribuţia.

Ne vom asigura că cele 30 de miliarde câştigate de România în timpul mandatului USR vor ajunge cu adevărat în buzunarele românilor şi nu în conturile clientelei PSD şi PNL”, a subliniat Dacian Cioloş. 

Reprezentanții partidului AUR, condus de George Simion și Claudiu Târziu, susțin că PNL s-a aliat cu PSD și a pierdut cele mai importante ministere.

„Echipa câștigătoare” a obținut succese pe linie: s-a aliat cu PSD și a pierdut cele mai importante ministere. Urmează disoluția PNL. Mult succes si pe mai departe!”, au declarat reprezentanții AUR, pe pagina lor de Facebook.

Citeşte şi: Raluca Turcan îi cere demisia lui Cîţu, după negocierile cu PSD: „V-aţi milogit la Ciolacu pentru a prinde un colţ de pâine!”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă