Klaus Iohannis: „Se cristalizează rapid o coaliție de centru dreapta. În acest fel PSD poate să rămână în afara deciziei politice”

2 luni in urmă 1


Preşedintele Klaus Iohannis a susținut luni o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, prima după alegerile parlamentare. El a anunțat că în curând va invita la consultări partidele pentru a numi un premier.Cele mai importante declarații:


Alegerile s-au terminat și pot să trag primele concluzii. Întâi vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers în secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează.
Însă trebuie să fim foarte sinceri: participarea la vot a fost redusă.

Este clar că sunt mulți români care fie nu au primit multă informație despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.


Eu văd aceste lucruri și e important ca toți politicienii să vedem aceste lucruri și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive.
Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca în următoarea perioadă, cu Guvernul care se va va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.
Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar.
Dacă ne uităm însă pe rezultatele parțiale vedem că PNL în 2016 obținuse 20 la sută, acum a obținut 25 la sută, deci o creștere clară. USR-PLUS a obținut în 2016 8 la sută, acum au crescut la 15 la sută. PSD, care obținute în 2016 45 la sută, a scăzut dramatic la 29 la sută.

Este, deci, clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta, împreună, au obținut peste 50 la sută dintre voturile valabil exprimate.


Vă pot spune cu toată sinceritatea că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un ăic mai des în public în ultimele săptămâni.
În acest fel, PSD poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri, să rămână în afara deciziei politice.
Se cristalizează rapid o coaliție de centru-dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliție.

În zilele următoare, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în următorul Parlament, pentru a găsi cea mai bună soluție petnru România.


Noul Guvern va trebui să gestioneze măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate și de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare și cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pe anul 2021.

Aceasta este prima declarație a șefului statului după alegerile parlamentare de duminică, unde rezultatele provizorii BEC indică o victorie a PSD.


Luni, Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu președintele PNL Ludovic Orban, au declarat surse liberale pentru Ziarul Libertatea.Citeşte Articolul Întreg pe Sursă