Klaus Iohannis: Nu există un risc politic pentru implementarea PNRR

2 săptămâni in urmă 11

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu există un risc politic în România pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Nu există un risc politic pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Nu există fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Naţional, acele investiţii care sunt cuprinse în Planul Naţional sunt reforme şi investiţii dorite şi aşteptate de toată lumea", a spus şeful statului, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul Florin Cîţu.

Cei trei oficiali au fost întrebaţi dacă există un pericol ca situaţia politică de la Bucureşti să influenţeze aplicarea PNRR.

De asemenea, Klaus Iohannis a arătat că PNRR a fost negociat o perioadă îndelungată pentru că s-a dorit să nu fie doar o „descriere a unor intenţii”.

„Este un plan foarte complex şi cred că aţi urmărit majoritatea dintre dumneavoastră că a durat destul de mult până când acest plan a fost negociat. Nu a fost o eroare, a fost o intenţie. Şi cei care au negociat şi preşedinta Comisiei şi cu mine am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat. Nu ne-am dorit o descriere a unor intenţii, cum avem multe. La noi avem multe descrieri de intenţii şi politice şi tehnice.

Am dorit un plan aplicabil pentru România, un plan de modernizare a României, cu proiecte concrete, cu reforme concrete, cu termene concrete, cu costuri concrete şi cu măsurabilitate. Ştim exact ce şi până când trebuie făcut.

Este mult mai mult decât un proiect, este un plan care trebuie şi poate fi implementat şi Guvernul se va ocupa de implementarea acestui plan, de aceea a primit din mâna preşedintei PNRR aprobat, atenţie aprobat, fiindcă şi astăzi am citit că unii au impresia că nu este aprobat. Este aprobat. Este pregătit pentru implementare şi acest lucru se va întâmpla şi vom schimba România în bine, vom moderniza România cu acest Plan de Redresare şi Rezilienţă, rezilienţă însemnând rezistenţă la şocuri. Nu vrem ca următoarea criză să ne prindă pe picior greşit.

Măsurile pe care le implementăm, investiţiile, reformele vor face România mult mai rezistentă, mai bună şi vor aduce un trai mai bun pentru fiecare român", a susţinut Iohannis, citat de Agerpres.

Cîțu: Nu cred că există vreun politician iresponsabil care vrea să se joace cu viitorul românilor

Și Florin Cîțu a dat asigurări că nu există niciun risc în ceea ce priveşte implementarea PNRR în România şi, indiferent de declaraţiile politice din această perioadă, „nu cred că există vreun politician iresponsabil care vrea să se joace cu viitorul românilor”.

„Nu există niciun risc în ceea ce priveşte implementarea PNRR în România. Mai mult, eu cred că, aşa cum a fost construit, va accelera reforme care în România au fost încetinite ani de zile sau au fost amânate. De aceea am ţinut foarte mult ca în PNRR să avem reforma pensiilor, reforma sistemului de salarizare, reforma administraţiei, 'România educată', pentru a ne asigura că acest sistem de reforme cu 'borne' vine la pachet cu investiţiile. Reformele şi investiţiile merg mână în mână şi, indiferent de declaraţiile politice pe care le vedeţi în această perioadă, nu cred că există un politician responsabil în România care vrea să se joace cu viitorul românilor”, a afirmat Florin Cîţu.

Comisia Europeană a aprobat luni Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi.

Citește și:

Cîțu, după aprobarea PNRR: Altă cale nu există. Nu mai putem sta pe loc, în timp ce întreaga lume se dezvoltă

Klaus Iohannis: Împreună cu acest Guvern, am reușit, iată, să avem PNRR aprobat. Este o șansă pe care nu avem voie să o ratăm

Editor : A.C.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă