Klaus Iohannis, în Vinerea Verde: Încurajez românii să meargă pe jos, încercați să lăsați mașina acasă/ Nu există variante de rezervă la vaccinare/ Mai e nevoie de multă muncă pentru depolitizarea instituțiilor/ PNRR nu este o catastrofă, vom corecta și vom implementa planul

3 săptămâni in urmă 23

Președintele Klaus Iohannis a luat parte la Vinerea Verde alegând să meargă la Palatul Cotroceni cu bicicleta. Iohannis a îndemnat românii să aleagă mijloacele alternative de transport pentru a proteja mediul, a contribui la decongestionarea traficului, dar și pentru sănătate:

  • ”Vreau să fiu parte din campania Vinerea Verde, pe care o găsesc foarte bună. Orașele sunt extrem de aglomerate mai ales în orele de vârf. Îi încurajez pe toți românii să aleagă mijloacele de transport alternative, chiar să meargă pe jos, este sănătos și decongestionează traficul. Mersul pe bicicletă este o alternativă excelentă, te miști mult mai ușor în trafic și ajungi aproape la fel de repede la serviciu. O alternativă care trebuie luată în seamă, dar și autoritățile au mult de lucru, este transportul public. Încercați să lăsați mașina acasă, astfel vom reduce poluarea în orașele noastre, nemavorbind de beneficiile faptului că ne mai mișcăm puțin”, a transmis președintele.

Referitor la ridicarea restricțiilor de 1 iunie, președintele a reiterat că fără o vaccinare în masă românii nu vor ieși din pandemie, subliniind că se va implica personal în transmiterea mesajelor pro-vaccinare, inclusiv prin vizitarea centrelor.

În privința posibilei ridicări a carantinei instituite noaptea, Iohannis a transmis că ”lucrurile nu se pot întâmpla de azi pe mâine”, dar că odată cu avansarea vaccinării măsurile restrictive vor fi atenuate, apoi ridicate.

Președintele a mai transmis că ”nu există variantă de rezervă” la vaccinare, iar vestea bună este că România are suficiente doze de vaccin pentru o campanie masivă de inoculare a serurilor anti-COVID.

Iohannis a mai adăugat faptul că își dorește foarte mult ca starea de alertă să fie ridicată, dar a subliniat din nou că acest lucru nu poate fi posibil fără reducerea numărului de infectări, care depinde de numărul de români vaccinați:

  • ”Fără vaccinare nu ieșim din pandemie, este foarte clar. Calea de ieșire este vaccinarea în masă. Voi discuta cu oamenii, voi vizita centre de vaccinare, voi transmite mesaje ca astăzi: Dragi români, mergeți și vă vaccinați (…). Lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine. Deocamdată merge bine campania, avem în jur de 100000 de persoane vaccinate zilnic. Dacă se reduce numărul de infectări, de persoane la ATI, de decese, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a contola răspândirea virusului. Comitetul Național evaluează permanent împreună cu INSP, fac propuneri și veți vedea că ușor-ușor se atenuează câte o măsură, apoi se va renunța la unele, până ieșim din pandemie și reluăm viața normală (…) Nu există variante de rezervă. Vestea bună este că avem suficiente doze de vaccin. Dacă nu, pandemia va continua, oamenii se vor îmbolnăvi și nu cred că își dorește nimeni așa ceva (…) În măsura în care se reduce pandemia și se reduc numărul de infectări, la o analiză serioasă se va renunța la prelungirea stării de alertă. Îmi doresc să ajungem cât mai repede în această etapă”, a mai spus Iohannis.

Referitor la depolitizarea instituțiilor publice, Klaus Iohannis a declarat că mai este nevoie de ”multă muncă” pentru ca lucrurile să se miște ”în direcția dorită de români”:

  • ”Mai e nevoie de multă muncă, multe reforme și sunt convins că până la urmă vom reuși să mișcăm lucrurile în direcția dorită de români”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a mai declarat că Planul Național de Redresare și Reziliență nu este în pericol în urma discuțiilor de la Bruxelles, iar termenul de finalizare a proiectului până la sfârșitul lunii este doar ”unul orientativ”, Comisia începând deja să recomande țărilor mai degrabă să lucreze la proiecte solide și eficiente decât să respecte termenul stabilit: ”Nu e nicio catastrofă”, a spus președintele:

  • ”Termenul stabilit este orientativ, Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune decât să le termine până la un termen. Am auzit tot felul de politicieni de la opoziție care anunță catastrofa. Nu e nicio catastrofă, prima formă a PNRR a fost discutată cu comisia, fiecare a făcut observații, le vom analiza, vom corecta planul, iar vor exista discuții la Bruxelles, vom face ultimele corecturi și planul va fi implementat”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis după ce a participat la proiectul Vinerea Verde, venind cu bicicleta la Palatul Cotroceni.

sursa foto: Captură video

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă