Klaus Iohannis dezvăluie cum va face față România în fața unei crize energetice: „Asta e soluția cea mai potrivită”

3 zile in urmă 13

Președintele Klaus Iohannis, prezent la New York pentru a participa la cea de-a 77 Adunare Generală a ONU, a vorbit marți despre cele mai arzătoare probleme care ar putea asedia România în contextul războiului din Ucraina. Astfel, liderul român a oferit și câteva recomandări privind modul în care țara noastră se va asigura că nu va întâmpina probleme în iarna ce urmează. Descoperă ce soluții le propune românilor președintele țării.

Klaus Iohannis, despre criza energetică din România

Scumpirile facturilor la energie electrică și gaze au băgat românii în spaimă, iar parlamentarii români au oferit fel și fel de variante pentru a evita o posibilă criză energetică. O altă problemă cu care se confruntă cetățenii este scumpirea alimentelor, astfel că salariile actuale nu mai sunt de ajuns pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru o lună.

O parte din previziunile făcute pentru această iarnă indică faptul că românii vor muri de frig în case, în timp ce anumite voci au transmis că este necesar ca oamenii să stea în case la temperaturi scăzute, până la 19 grade, pentru a economisi energie și gaze.

Klaus Iohannis a oferit, marți, o soluție care poate fi pusă în practică de toată lumea, fără a supune pe nimeni la condiții grele. Este vorba despre economisirea energiei, în sensul de evitare a risipei.

„Cred că a face economie, într-o vreme în care criza energetică este evidentă, într-o vreme în care ne dorim tranziția verde, lucrurile sunt, ca să mă exprim poate un pic mai colocvial, sunt destul de simple.

Trebuie să evităm să risipim energia. Când plecăm de acasă, putem să permitem ca locuința să fie un pic mai rece. Dacă plecăm, putem să stingem lumina. Dacă nu e este nevoie să folosim anumite aparate electrice, ele pot fi fără probleme scoase din priză ș.a.m.d. Nu risipim, asta este soluția cea mai potrivită și asta se referă și la instituții publice”, a declarat șeful statului, marți seară, la New York.

„Toate aceste lucruri le practic și la mine acasă”

În continuare, Klaus Iohannis a dat asigurări cu privire la faptul că nu va exista o raționalizare a energiei, așa cum se tem românii, după anumite zvonuri apărute în spațiu public. Cu toate acestea, o economisire de bun simț a fiecărui individ în parte va face diferența la scară mare, reușind astfel să fie atinse obiectivele propuse inclusiv de UE.

„Haideți să lămurim lucrurile. Nu va exista o raționalizare. La noi, din istoria recentă venind, noțiunea de raționalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, pentru că unii dintre noi am trăit vremuri cu așa-numita raționalizare.

Nu va exista așa ceva, dar este un lucru bun și este corect, și cred că pot să o spun, și când am fost profesor de fizică am recomandat elevilor să economisească rațional. A trăi rațional n-are nimic de-a face cu raționalizarea energiei sau raționalizarea alimentelor în sens negativ”, a adăugat Klaus Iohannis.

Mai mult, președintele României a confirmat că acest gen de economie îl practică inclusive el, acasă, în semn de solidaritatea față de tragediile care au loc în acest moment în lume.

„Am mai spus-o și cred că este bine s-o repet. Nu ne dorim și nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, cum nu se va întâmpla să li se stingă lumina, cum se spune, dar este un lucru natural și foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, un semn de solidaritate să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă. Toate aceste lucruri pe care vi le-am enumerat le practic și eu la mine acasă”, a continuat Klaus Iohannis.

 

The post Klaus Iohannis dezvăluie cum va face față România în fața unei crize energetice: „Asta e soluția cea mai potrivită” appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă