Klaus Iohannis, despre politicienii PSD care vorbesc despre creşteri de pensii fără consultarea PNL: Nu este niciun fel de catastrofă

3 zile in urmă 23

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi seară, 20 septembrie, că nu este o problemă faptul că există discuţii contradictorii în coaliţie și că se fac afirmații populiste, „câteodată înainte să se consulte cu partenerul de coaliție”.

Întrebat de jurnaliști, ce părere are despre faptul că PSD anunță că pensiile trebuie majorate cu minimum 10%, iar salariul minim brut trebuie să crească la 3.000 de lei, în timp ce premierul PNL Nicolae Ciucă a făcut un apel la PSD să nu creeze așteptări false, șeful statului a răspuns că „în realitate, coaliția funcționează”.

„Sunt două partide mari care formează o coaliție. Amândouă partidele încearcă să se profileze. Este un lucru absolut natural în politică. Și atunci se întâmplă ca un politician dintr-o parte sau din cealaltă parte să încerce să se profileze pe o temă de mare actualitate, câteodată înainte să se consulte cu partenerul de coaliție. Dar asta nu este niciun fel de catastrofă și știu că mediatic este senzațional că a zis X despre Y nu știu ce”, a spus Klaus Iohannis, cu ocazia participării la Adunarea Generală a ONU care se desfăşoară la New York.

„În realitate, coaliția funcționează, Guvernul funcționează și știți cu toții că lucrurile sunt bine gestionate. Haideți să nu confundăm discursul politic, care de multe ori vine doar să profileze pe un politician și guvernarea, care funcționează chiar foarte bine”, a adăugat el.

Cu referire la posibilitatea majorării pensiilor și salariilor, șeful statului a răspuns că este normal acest lucru, însă numai după ce va exista bugetul pe 2023 se vor putea avansa cifre concrete.

„Atâta vreme cât nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculație. Însă pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliției. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile”, a explicat el.

În condițiile în care inflația a ajuns, acum recent au fost date publicității datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuția pe creșterea salariilor și pensiilor.

Președintele Klaus Iohannis:

Afirmațiile șefului statului au venit în contextul în care Libertatea a scris luni seară, 19 septembrie, că premierul Nicolae Ciucă le-a cerut partenerilor de la PSD, în timpul şedinței de coaliție la care liderul PSD, Marcel Ciolacu, a participat, să nu mai vină în spațiul public cu variante care pot genera inflație înainte să fie discutate și agreate în coaliție. Ciucă s-a referit la declaraţiile făcute de social-democrați despre creşterea salariilor şi a pensiilor, cu trimitere directă la Marius Budăi, ministrul muncii. „Cred că nu am ajuns încă să ne cerem unul altuia ce să comunicăm și când să comunicăm”, a reacționat Ciolacu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă