Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO: Afganistanul nu trebuie să devină un adăpost pentru teroriști

1 lună in urmă 22

Președintele Klaus Iohannis a discutat vineri la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre situația „critică” din Afganistan și i-a dat asigurări că România este solidară și este gata să-i ajute pe aliați în această criză.

„Am avut o convorbire productivă cu Jens Stoltenberg. România rămâne preocupată de situația critică din Afganistan și este pregătită să contribuie la eforturile NATO pentru rezolvarea acestei crize. Solidaritatea aliaților este esențială. Afganistanul nu trebuie să devină un adăpost pentru teroriști”, a scris pe Twitter, vineri seara, președintele Klaus Iohannis.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunță pe Twitter că a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul olandez Mark Rutte și cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, despre evoluțiile din Afganistan. „Aliații vor contina să aducă oameni într-un mediu sigur și rămânem hotărâți și uniți în fața terorismului internațional”, a dat asigurări secretarul general al NATO.

Zilele trecute, secretarul general al NATO declara că este „esenţial” ca aeroportul din Kabul să rămână deschis și după data de 31 august 2021, pentru a putea continua evacuarea oamenilor din țară și după încheierea retragerii americane din Afganistan. El a promis și o analiză pentru a se stabili ce „a mers prost” în cadrul misiunii de 20 de ani.

Convorbirile secretarului general al NATO cu cei trei lideri europeni intervin în condițiile în care miniştrii apărării din UE au discutat despre crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, după ce retragerea americană din Afganistan a subliniat carenţele militare ale vechiului continent. Olanda susține o asemenea idee.

Pe de altă parte, Spania găzduiește temporar până la 4.000 de afgani care au lucrat pentru SUA în două baze militare utilizate de armata americană în sudul ţării.

În România, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a analizat situația din Afganistan și a ajuns la concluzia că schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe pentru România în planul securității „din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate”. CSAT a decis ca România să continue eforturile de repatriere a cetățenilor afgani care au colaborat cu țara noastră, precum și a studenților care au burse în România sau a cetățenilor care fac parte din categorii vulnerabile, precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați. În ședința CSAT au fost discutate și eventualele pregătiri pentru un nou val de migranți.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă