Kinetoterapeuta care a făcut facultatea la zi, deși nu locuia, în România minte

2 săptămâni in urmă 1


Într-un al doilea drept la replică trimis către redacție, Lidia Cupșa, kinetoterapeuta care făcea facultatea și masterul în România și locuia în Franța, spune că articolul e răsplata ziariștilor pentru că au fost cazați de oamenii din poză. Informațiile vehiculate de ea sunt false, dovezile sunt mai jos.


Într-un al doilea drept la replică trimis către ziar, Lidia Cupșa, kinetoterapeut cu diplome de România obținute în timp ce ea locuia în Franța, susține că articolul Libertatea este comandat de persoane care i-ar fi cazat ziariștii pe perioada Campionatului European de Fotbal din 2016.


Mai mult, spune că ar fi răsplata pentru că jurnaliștii au stat la românii fotografiați înaintea partidei România - Albania 0-1. 


Lidia Cupșa minte: ziariștii au fost cazați la un hotel din Ermenonville și la o facilitate tip AirBNB în Lyon, Franța. Ambele cazări au fost făcute plin platformele booking și AirBNB și suportate de redacția Gazetei Sporturilor, fiind o deplasare de serviciu.


Mai mult, singura interacțiune cu persoanele terțe incriminate s-a petrecut înaintea meciului România - Albania 0-1, ultimul de la Euro 2016, unul dintre reporteri cunoscând o persoană din grup. Nu este nicio legătură între acest eveniment și cazul Lidiei Cupșa. 


În același drept la replică, Cupșa cere ștergerea articolului și susține că C.V.-ul în care a folosit date false nu este public. Ea recunoaște însă veridicitatea documentului. Ziarul a protejat datele ei personale, prezentând publicului doar discrepanțele dintre cele declarate de ea și realitatea experienței femeii. 


Libertatea nu va șterge cele două articole. 


Iată aici dreptul la replică al Lidiei Cupșa:Având în vedere că în dreptul la replică sunt menționate și terțe persoane, Libertatea prezintă câteva note ale reporterului Răzvan Luțac, cel care a realizat fotografia incriminată de Lidia Cupșa: 


1. Singura persoană pe care reporterul Răzvan Luțac o cunoaște din imaginea respectivă este A.I. Deși îl știe (de pe internet) din anii 2007-2009, în care ambii au scris pentru platforma MySport (unde pasionații de sport puteau scrie știri, cele mai bune ajungând pe pagina principală a GSP.ro), singura interacțiune directă a fost înaintea meciului România - Albania 0-1, de la Lyon, la care ambii au participat (A.I. - ca suporter, Răzvan Luțac - ca reporter al ziarului Gazeta Sporturilor).


2. A.I. nu a fost o sursă a ziarului în acest caz, reporterii nu cunosc celelalte persoane din imagine ori rudele lor.


3. Fotografia a fost realizată înaintea meciului, când pe site apar poze cu atmosfera de la stadion (în cazul nostru, suporteri români, albanezi și ai altor echipe, cum ar fi cei doi fani polonezi din poză, și ei participanți la Euro și posibili adversari ai României, dacă aceasta s-ar fi calificat în optimile de finală, motivul publicării unei fotografii cu suporteri români și polonezi).


4. Reporterii nu au fost cazați la vreun român, ci la un hotel din Ermenonville (Les Rêveries dans la Théière, în perioada meciurilor disputate la Paris, locație aflată în apropierea cantonamentului României) și la o cazare de tip airBNB la Lyon. În acest sens, ziarul pune la dispoziție confirmarea cazării de la Lyon (Part Dieu Park, 17-20 iunie). Reporterul Răzvan Luțac a locuit, în perioada Euro 2016, alături de ceilalți doi trimiși ai ziarului, fotoreporterul Alex Nicodim și reporterul special Justin Gafiuc.5. Mai mult, există discuții lămuritoare între Răzvan Luțac și A.I. prin care cei doi vorbesc despre întâlnirea la stadionul din Lyon înaintea meciului, A.I. fiind de acord ca acestea să apară pentru lămurirea publicului.6. Turneul final al Euro 2016 a reprezentat singura deplasare a reporterului Răzvan Luțac în Franța (în scop personal sau de serviciu)Citeşte Articolul Întreg pe Sursă