Kelemen Hunor: Să vedem capacitatea lui Cioloș de a forma o majoritate. A avut talentul și ambiția să formeze una să demită guvernul

3 zile in urmă 14

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu este foarte încrezător în capacitatea premierului desemnat Dacian Cioloș de a forma o majoritate. A reușit acest lucru la votul pe moțiunea de cenzură cu PSD și AUR, trebuie să demonstreze că poate și în partea cealaltă, a precizat Hunor într-un interviu la Digi FM, recunoscând că nu este foarte optimist în această privință. Dacian Cioloș discută azi cu liderii PNL, UDMR și cel al minorităților.

Kelemen Hunor spune că Dacian Cioloș trebuie să-și arate capacitatea de a coagula o majoritate. A reușit acest lucru la votul pe moțiunea de cenzură cu PSD și AUR, trebuie să demonstreze că poate și în partea cealaltă, a precizat Kelemen Hunor.

„În funcție de discuții putem să mergem mai departe sau să spunem că asta a fost o discuție, nu se poate reface coaliția. Trebuie să vedem capacitatea lui Dacian Cioloș de a forma o majoritate, o coaliție. Omul politic, într-o astfel de situație, dă dovadă de calitățile de om politic și în momentul în care are capacitatea de a coagula o majoritate”, a declarat liderul UDMR.

Întrebat dacă îl vede pe Dacian Cioloș capabil să coaguleze o majoritate, Kelemen Hunor a răspuns: „Nu îmi dau seama în acest moment. Nu sunt foarte optimist, recunosc. Eu am văzut că a reușit să coaguleze o majoritate acum câteva săptămâni. Totuși, a fost o majoritate de 281 de voturi. A fost un talent, o capacitate, o ambiție prin care a reușit să demonstreze că se poate forma o majoritate”.

Criza sanitară și cea a facturilor uriașe pot fi gestionate în continuare de un guvern interimar, spun Hunor, care dă de înțeles că nu ar fi o grabă instalarea unui Executiv cu puteri depline, așa cum afirma ieri premierul desemnat Dacian Cioloș.

Kelemen Hunor afirmă că România poate funcționa așa până la jumătatea lunii noiembrie. E nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a face bugetul pe anul viitor.

„Se pot găsi soluții cu un guvern interimar încă 2, 3, 4 săptămâni, nu mai mult. Fiindcă trebuie să trimiți bugetul în Parlament. Plafonarea prețurilor o putem face în Parlament, probabil că o putem face săptămâna următoare. Discuțiile sunt deja în derulare cu parlamentarii și există o soluție de a plafona prețurile prin lege. Deci acest lucru se poate rezolva. La pandemie are Guvernul, indiferent ce Guvern, pârghiile necesare de a interveni permanent, în fiecare zi, în fiecare moment. Pentru buget nu există posibilitatea guvernului interimar. Totuși, nu poți să treci în anul viitor fără buget”.

Premierul desemnat Dacian Cioloş se va întâlni miercuri cu liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Potrivit secretarului general al PNL, Dan Vîlceanu, întâlnirea va avea loc la sediul liberalilor.

Citește și: Cioloș: Nu știm dacă putem continua această coaliție. Sunt contacte. Cu Emil Boc mă văd aproape de fiecare dată când merg la Cluj

Editor : I.C

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă