Kelemen Hunor, după negocierile privind premierul: Fiecare doreşte să fie primul. E înghesuială mare

1 săptămână in urmă 17

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat marţi, după negocierile pentru formarea Guvernului cu PNL şi PSD, că partidele nu au ajuns la o înţelegere privind rotaţia premierilor, pentru că fiecare doreşte să fie primul şi a precizat că discuţiile au fost foarte aprinse.

Întrebat cine va da primul premier, Kelemen Hunor a răspuns că PNL și PSD nu au căzut de acord până la acest moment.

„Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare”, a spus Hunor, potrivit news.ro.

Kelemen Hunor a mai spus că partidele trebuie să meargă la Palatul Cotroceni cu un singur premier, la fel cum a declarat și președintele PNL Florin Cîţu. Discuţiile dintre PNL, PSD și UDMR vor continua şi miercuri, a mai transmis liderul UDMR.

Două luni și jumătate de criză politică

Criza guvernamentală a început pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR al justiţiei, Stelian Ion, pentru că acesta ar fi refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Drept urmare, pe 7 septembrie, vicepremierul Dan Barna şi cei cinci miniştri USR-PLUS și-au depus demisiile la Guvern.

Pe 5 octombrie, Guvernul Cîțu a căzut la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD și susținută de USR și AUR. Guvernul Cîțu a fost demis prin votul Parlamentului la mai puțin de 11 luni de la învestire.

Pe 11 octombrie, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Dacian Cioloș, dar guvernul propus de USR a picat votul din Parlament.

Președintele l-a desemnat apoi premier pe Nicolae Ciucă, dar acesta a anunțat pe 1 noiembrie că îşi va depune mandatul, în contextul în care nu și-a asigurat o susținere parlamentară pentru un guvern minoritar PNL – UDMR, iar șansele ca guvernul său să treacă de Parlament erau minime.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă