Kelemen Hunor, despre testarea gratuită: „Nu poţi să aştepţi totul de la stat, pe gratis”

1 săptămână in urmă 26

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus marți seară, la B1TV, referitor la certificatul verde, că se poate accepta o soluţie de compromis în privinţa testării gratuite, dar nu mai mult de 30 de zile.

„Lucrurile stau în felul următor: Dacă statul îţi asigură vaccinul gratis, dacă nu te-ai vaccinat, te-ai îmbolnăvit, îţi asigură tratament pe gratis în spital, nu poţi să aştepţi totul de la stat, pe gratis. Nu funcţionează. Şi eu am fost împotrivă să plătim de la bugetul de stat testările, când plăteşti vaccinul, când plăteşti tratamentul. Se poate accepta o soluţie de compromis de 30 de zile, 40 de zile, până când se face vaccinarea completă, cu două doze, Dar mai mult nu pot accepta, pentru că acest lucru înseamnă că mergem spre a goli bugetul statului”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Președintele UDMR a adăugat că acest subiect a fost discutat cu liderii PNL și PSD, în cadrul negocierilor pentru formarea unei noi majorităţi.

„Astăzi am discutat mult doar despre acest aspect. Se conturează o soluţie, dar specialiştii o să o pună pe hârtie. Mai există şi varianta să vedem acest certificat în ce perioadă funcţionează, când suntem pe val, când cresc (cazurile – n.r.), când trebuie să pui nişte interdicţii”, a mai afirmat el.

PNL vrea testare gratuită 30 de zile pentru nevaccinați, PSD vrea 60 de zile

Partidul Naţional Liberal susţine, la proiectul de lege privind certificatul verde, ca testarea COVID-19 să fie gratuită timp de 30 de zile pentru angajaţii de la stat şi privat nevaccinaţi.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat însă, după negocierile dintre partide privind introducerea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă, că PSD nu este de acord cu propunerea PNL ca nevaccinaţii să îşi plătească serviciile medicale în cazul infectării.

Social-democratul a mai precizat că, în eventualitatea introducerii certificatului verde, trebuie găsită varianta ca o perioadă testarea să fie gratuită: „Noi am propus 60 de zile, cred că vom rămâne cu această propunere a PSD”.

Proiectul de lege privind introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă nu va intra la votul final din plenul Camerei Deputaților în această săptămână, deoarece comisiile raportoare nu au finalizat rapoartele, având de discutat mai multe amendamente.

Proiectul prevede că angajații care nu pot arăta certificatul verde la intrarea în instituția unde lucrează ar putea avea contractul de muncă suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Totodată, conform proiectului, angajații care nu se vaccinează vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, iar costurile vor trebui suportate de angajați.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă