Kazahstanul respinge zvonurile că fostul președinte al republicii ar fi părăsit țara: „Nazarbaev se află în Nur-Sultan, capitala țării. Vă rugăm să nu răspândiți informații false și speculative”

1 săptămână in urmă 13

Primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, rămâne în capitala republicii și menține contact direct cu actualul președinte Kassîm-Jomart Tokaev, potrivit secretarului de presă al lui Nazarbaev, Aidos Ukibay, relatează agenția de presă TASS.

„Elbasy (liderul națiunii Nursultan Nazarbaev – n.r.) se află în capitala Kazahstanului, orașul Nur-Sultan. Vă rugăm să nu răspândiți informații false și speculative”, a scris Ukibay pe Twitter.

Pe 2 ianuarie, mulțimile de oameni au ieșit în stradă în orașele Zhanaozen și Aktau din regiunea Mangystau, din sud-vestul Kazahstanului, protestând împotriva prețurilor mari la combustibil.

Două zile mai târziu, protestele au cuprins Almatî, în sud-estul țării, unde poliția a folosit grenade orbitoare pentru a dispersa mulțimea, precum și alte orașe, printre care Atyrau, Aktobe (în vest), Uralsk (în nord-vest), Taraz, Shymkent, Kyzylorda (în sud), Karaganda (în nord-est) și chiar capitala Kazahstanului, Nur-Sultan.

Președintele a impus o stare de urgență de două săptămâni în regiunea Mangystau și în regiunea Almatî, precum și în cele mai mari orașe ale republicii, capitala Nur-Sultan și Almatî. Pe 5 ianuarie, șeful statului a acceptat și demisia guvernului. Membrii săi vor continua să-și îndeplinească sarcinile până la formarea unui nou cabinet.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Press service of the First President of the Republic of Kazakhstan – Elbasy

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă