Justiția germană a suspendat plasarea sub supraveghere a partidului de extremă dreapta AfD

1 lună in urmă 1

O instanță germană a interzis temporar plasarea partidului de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) sub supraveghere de către serviciul de informații interne, catalogând măsura drept o ingerință inacceptabilă în politică, anunță Reuters și National Post.

Biroului pentru protejarea Constituției (BfV), serviciul de informații interne al Germaniei, plasase în mod oficial AfD, cel mai mare partid de opoziție din această țară, sub supraveghere.

Măsura a fost luată de către BfV datorită suspiciunilor că partidul de extremă dreapta subminează ordinea constituțională a statului german.

„Există o ingerință inacceptabilă în garanțiile constituționale de egalitate de șanse pentru partidele politice”, a afirmat într-un comunicat curtea administrativă din Köln.

Aceasta a acuzat de asemenea BfV de nerespectarea unei înțelegeri legate de păstrarea secretă a operațiunilor sale de supraveghere.

„Baza încrederii a fost acum distrusă. Cu fiecare anunț ingerința asupra egalității de șanse a partidelor politice se adâncește”, a adăugat instanța.

Germania urmează să aibă alegeri la nivel federal anul acesta, sondajele de opinie plasând AfD pe al patrulea loc în preferințele electoratului.

AfD obținuse anterior o hotărâre judecătorească de a bloca serviciul de informații interne să descrie partidul drept „un caz sub investigație” întrucât acest lucru l-ar dezavantaja în alegeri.

BfV a refuzat să comenteze decizia instanței. Serviciul poate face apel în recurs, urmând ca acesta să fie soluționat de instanța administrativă superioară din Münster.

REFERINȚĂ:

Germania: Partidul de extremă dreapta AfD a fost plasat sub supraveghere de către serviciul de informații interne
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă