Judecătorii Curții Penale Internaționale vor deschide o anchetă asupra "războiului împotriva drogurilor" din Filipine

1 săptămână in urmă 24

Miercuri, 15 Septembrie 2021, ora 20:04

44 citiri

Judecătorii Curții Penale Internaționale vor deschide o anchetă asupra "războiului împotriva drogurilor" din Filipine

Judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au anunţat miercuri că au autorizat deschiderea unei anchete pentru crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului declarat de guvern împotriva drogurilor, reprezentând posibile "crime împotriva umanităţii", relatează AFP şi dpa.

Curtea "a aprobat cererea procurorului de a deschide o anchetă asupra crimelor care ţin de competenţa Curţii care ar fi fost comise pe teritoriul Filipinelor", între 2011 şi 2019, a anunţat CPI într-un comunicat, în pofida retragerii statului Filipine din CPI în 2019, din cauza deschiderii unei investigaţii preliminare asupra acestor violenţe.

Fatou Bensouda, procuroarea şefă la final de mandat a CPI, a anunţat în iunie că a cerut deschiderea unei investigaţii asupra miilor de crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului împotriva drogurilor declarat de guvernul preşedintelui Rodrigo Duterte.

Judecătorii internaţionali au ajuns la concluzia că "există o bază rezonabilă pentru a deschide o anchetă", observând că "elementul specific constitutiv al infracţiunii de crimă împotriva umanităţii (...) este realizat", a precizat CPI în comunicat.

CPI a precizat că "această campanie aşa-numită de 'război împotriva drogurilor' nu poate fi considerată o operaţiune legitimă de menţinere a ordinii, iar crimele nu pot fi considerate nici legitime, nici simple excese".

Judecătorii au subliniat că deşi Filipine s-a retras din CPI în 2019, curtea rămâne competentă pentru crimele care ar fi fost comise pe teritoriul său atunci când era parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI

Citeste si:

 ”Este mai puternic decât oricând”

Premierul Florin Cîţu, candidat la funcţia de preşedinte al PNL, le-a amintit, miercuri seară, membrilor de partid din Călăraşi că parteneriatul cu preşedintele României este "mai...

 nu mai demisioneză din partid

Consilierul local al USR PLUS, Iulian Huşanu, a anunţat, miercuri, 15 septembrie, că revine asupra deciziei de a demisiona, astfel că rămâne membru de partid și nu-şi va pierde nici...

DigiSport.ro

Digi24.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă