Judecat pentru corupție, șeful Unifarm a dat compania de stat în judecată, cerând echivalentul a 6 salarii de 3.300 de euro pe lună

1 lună in urmă 41

Adrian Ionel se judecă săptămâna viitoare cu Unifarm, în procesul pe care el l-a intentat anul trecut și în care fostul manager cere statului 98.466 de lei, adică aproape 20.000 de euro.

Adrian Ionel a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2020 și a dispărut complet din viața publică. Ionel este cel care a primit pe mână cei mai mulți bani în timpul pandemiei, peste 250 de milioane de euro.

Pe 17 septembrie, el va fi judecat la Tribunalul București la al 13-lea termen din dosarul Unifarm 1, în care e acuzat, printre altele, de luare de mită, abuz în serviciu și complicitate la trafic de influență. 

Doi judecători de la Tribunalul București au refuzat să facă parte din completul care judecă dosarul de corupție Unifarm.

Tot la Tribunalul București există însă și un alt proces, de această dată civil, unde Adrian Ionel este inițiatorul. Ionel cere de la compania publică Unifarm 98.466 de lei. Cum salariul anual publicat de el în ultima declarație de avere era de 197.748 lei, circa 3.300 de euro pe lună, suma cerută companiei de stat reprezintă banii pe care i-ar fi încasat în 6 luni.

Dosar plimbat de aproape un an

Tribunalul București va analiza cererea lui Adrian Ionel pe 13 septembrie, într-un prim termen al dosarului de la această instanță.

Dosarul e urcat pe portalul justiției încă din 1 octombrie 2020, cu o zi înainte ca Ionel să fie trimis în judecată de DNA.

Prima instanță la care a ajuns plângerea lui Ionel, Judecătoria Sector 1, a declinat dosarul către Tribunalul București, secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, în această vară. 

Cine e Adrian Ionel

Supranumit „Regele pandemiei”, conform expresiei jurnaliștilor Recorder, după ce a primit pe mână peste un miliard de lei (230 de milioane de euro) de la trezorerie pentru achiziții în perioada pandemiei, Ionel e acuzat de procurori, în mai multe de dosare, de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

În cele două dosare (cel trimis în judecată pe 2 octombrie și cel în care s-a început, pe 4 decembrie, urmărirea penală), prejudiciul calculat de procurori însumează 5,8 milioane de lei.

Printre achizițiile făcute de Unifarm și acuzate de procurori în primul dosar sunt și unele despre care a scris Libertatea. De exemplu, cazul cumpărării unui milion de măști și a 30.000 combinezoane a intrat în atenția procurorilor încă din iunie 2020. Tot atunci a început urmărirea penală a lui Ionel pentru luare de mită și plasarea acestuia sub control judiciar.

Ancheta publicată de Libertatea în martie a fost continuată de o investigație detaliată a RISE Project, care a abordat cazul achiziției de la firma BSG Business Select sub titlul „Felia interlopă din afacerea cu măști”. Apoi, de dosarul procurorilor DNA, supranumit în spațiul public Unifarm 1.

Pe 17 septembrie va avea loc al 13-lea termen în dosarul Unifarm 1, care vizează aceste infracțiuni.

Mari probleme de integritate cunoscute când i s-au dat banii de pandemie pe mână

Adrian Ionel nu se afla la primele probleme avute la șefia Unifarm. În aprilie 2020, Libertatea arăta că șeful Unifarm fusese prins cu 18 nereguli de către Corpul de Control și după Colectiv. 

Cu toate aceste probleme de integritate cunoscute la nivelul statului român, Ionel a rămas șef la compania de stat în momentul în care, în starea de urgență, Unifarm a devenit principalul pol de achiziții publice al țării.

Libertatea a încercat să stea de vorbă cu Adrian Ionel în privința procesului intentat de el companiei Unifarm, însă nu a reușit să îl contacteze pe fostul manager. Nici compania publică nu a răspuns încă întrebărilor trimise de ziar. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă