Joker HBOGO. Nebun, anarhic, marginal și fantast / Am văzut filmul ăsta, de nervi. După Incendiul de la Matei Balș.

1 lună in urmă 22

Incendiul de la Matei Balș m-a "ars" cumplit. Mi-a dat sentimentul nesiguranței. În ce Românie fără cap trăiesc. Dacă mă îmbolvănesc de COVID și merg în spital, mor. Iau o boală sau iau foc. Am simțit nevoia să sparg ceva, să mă descarc cumva de furie. Mi-am băgat capul în CULTURĂ. Și am revăzut Joker. Joker! E nebun. Și e anarhic. Și oropsit social. Și are imaginație debordantă. De asta mi-a plăcut. Era pe starea mea. M-a temperat din furie, hrana asta pentru creier pentru că m-a pus în fața unei îndoieli. Ce-i cu Joker-ul ăsta?

Dar dacă accepți că e și nebun, și anarhic, și marginal, și fantast, filmul te zăpăcește. Păi, de asta-i filmul. Ca să te zăpăcească. Filmul, de fapt, era ce vroiam. Să mă scoată din furie, dar și din confort, din prejudecată. M-a lovit în damblaua mea, în tâmpeala mea de spectator. Jockerul din film este în toate felurile. Filmul îți arată că toate variantele sunt adevărate. Filmul păstrează toate sensurile valabile. Ori asta este provocarea cea mare a filmului. Să accepți toate sensurile. Variantele. Ori, repet, asta m-a temperat din furia, râia pe care am luat-o din Incendiu.

Uite filmul!

Joker e și nebun, și anarhic, și marginal, și fantast. Filmul îți sucește mințile. M-a șocat întâi violența. Violența chipului. Violența vocilor. Violența jafurilor. Violența împușcăturilor din nimic. M-au șocat. Și am vrut întâi să dau și eu un cap în gură cuiva. Un film bun este un film care-ți pune probleme ție ca om. Te temperează, te deturnează. Am început să caut cumva să-nțeleg ce văd acolo în film, nu în mine. Deci, Jokerul nostru este un clovn bun la petreceri de copii, bun de promovat produse. Dar de fiecare dată are ghinion sau e executat social. Chipul său de clovn “cerea palme”. Era agresat pe nedrept. Încet, încet el devine agresorul. Din clipa în care i se dă pistolul. Din acel moment, mi s-a dinamitat orice punct de sprijin. Deci, ce-i cu Jokerul? Ce-i cu el? Ce-a pățit? Cum credeam că mi se leagă o poveste, cum regizorul mi-o atacă. Logica mi-este atacată, subminată, planurile (trecut-prezent, imaginar-real) se tulbură. Jokerul este patru în unu: nebun, anarhic, marginal și fantast. Regizorul se joacă cu creierul meu. Și bine face. Filmul poate fi văzut ideologic. Deci, revoltatul-anarhistul care reușește să arate urâtul lumii. Filmul poate fi văzut social. Sărac contra bogat. Filmul poate fi văzut ca triumf al mediei sfârtecânde, care face din tânțar ditamai eroul. Filmul trebuie rumegat. Trebuie înțeles. Rezolvat ca un cub rubik. Te lasă buimac. Și creierul trebuie să rezolve enigmele. Să potrivească infinitele posibilități de combinare a imaginilor.

Nu mi s-a luat de Incendiu. Întâi a fost ca Joker îmi venea să lupt contra nedreptății. Apoi, filmul m-a prins în povestea lui. Și, în final, asemănările cu realitatea incendiului de la Balș erau atât de evidente, încât m-am scufundat în ficțiunea filmului, m-am concentrat să deslușesc cum filmul m-a prins și m-a nedumerit și m-a bucurat.

Mi-a picat exact când trebuie “Jocker”, acum pe HBOGO. O altă perspectivă asupra filmului Performante JOKER Joker Joaquin Phoenix as Arthur Fleck / Joker Robert De Niro as Murray Franklin Regizor: Todd Phillips

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă