Joi, 6 ianuarie, ziua în care este INTERZIS să arunci gunoiul - ce trebuie să știe românii

2 săptămâni in urmă 9

Joi, 6 ianuarie, ziua în care este INTERZIS să arunci gunoiul - ce trebuie să știe românii Joi, 6 ianuarie, ziua în care este INTERZIS să arunci gunoiul - ce trebuie să știe românii

Prima săptămână din ianuarie este cea care încheie șirul sărbătorilor de iarnă, odată cu Boboteaza și Sfântul Ion. Până pe 5 ianuarie, este perioada umblatului cu crucea. Părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul.

MIERCURI, 05 IANUARIE 2022, 11:36

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

O superstiție veche spune că, după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura casa sau gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari.

Potrivit crestinrotodox.ro, "prin sfinţirea casei, aşezăm casa sub oblăuduirea lui Dumnezeu. Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării răului. În casa sfinţită omul este ocrotit în faţa relelor, daca el însuşi nu aduce răul în casa prin săvârşirea lui şi printr-o viaţă depărtată de Dumnezeu”.

Superstiţia spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara.

O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul.

REALITATEASPORTIVA.NET


REALITATEASTAR.NET


TABU.RO


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă