Johnson & Johnson a început să livreze vaccinul anti-COVID către statele Uniunii Europene

1 lună in urmă 22

Johnson & Johnson a început luni să livreze vaccinul anti-COVID către ţările membre ale Uniunii Europene, a anunţat compania americană, precum şi oficiali ai UE, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al companiei Johnson & Johnson a confirmat că, luni, au început livrările spre ţările UE, Norvegia şi Islanda, dar nu a dorit să facă comentarii cu privire la numărul de doze care vor fi livrate până la finele acestei luni sau în trimestrul al doilea. Purtătorul de cuvânt a spus doar că Johnson & Johnson mizează pe livrarea a 200 de milioane de doze de vaccin către UE, Norvegia şi Islanda până la finele acestui an.

„Primele doze vor pleca astăzi din depozite spre statele membre”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferinţă de presă. De asemenea, europarlamentarul german Peter Liese a transmis că „Johnson & Johnson a început astăzi livrările de vaccinuri spre UE. Veşti foarte bune”.

„Până recent, era neclar dacă această promisiune va putea fi respectă. Cu toate acestea, este sigur că 50 de milioane de doze vor fi livrate în al doilea trimestru”, a mai spus europarlamentarul Peter Liese, adăugând că are aceste informaţii de la compania americană precum şi de la Comisia Europeană, care coordonează discuţiile cu producătorii de vaccinuri.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, primele doze de vaccin anti-COVID produs de compania americană Johnson & Johnson vor sosi în România pe 15 aprilie,

În prima fază, compania americană preconiza că va începe livrările către UE la începutul lunii aprilie, însă a fost nevoită să le amâne din cauza unor probleme de producţie.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, ceea ce constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt.

Un alt avantaj al vaccinului Johnson & Johnson este că poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.

La începutul acestei luni, comisarul european Thierry Breton declara că firma americană Johnson & Johnson s-a angajat să livreze statelor UE un număr de 55 milioane doze de vaccin până la finele lunii iunie, şi alte 120 milioane de doze în trimestrul al treilea.

Vaccinul anti-COVID produs de Johnson & Johnson este al patrulea aprobat în Uniunea Europeană de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

El este în prezent administrat doar în SUA şi Africa de Sud, dar a fost aprobat şi în Canada.

Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă