Joe Biden spune că haosul din Afganistan ”era inevitabil” și că nu s-au făcut greșeli în retragerea trupelor SUA din țară

2 luni in urmă 24

Preşedintele american Joe Biden a declarat că trupele americane ar putea rămâne în Afganistan dincolo de termenul limită pentru retragere, având în vedere că luptătorii talibani îi împiedică pe cei evacuaţi să ajungă pe aeroportul din Kabul. Liderul de la Casa Albă a mai spus că ”haosul din Afganistan era inevitabil”.

Președintele SUA Joe Biden, la o conferința de presă

Joe Biden spune că haosul din Afganistan ”era inevitabil” și că nu s-au făcut greșeli în retragerea trupelor SUA din țară

Zuma Press / Oliver Contreras

Joe Biden ar dori ca forţele SUA să părăsească ţara până la finalul acestei luni, dar până la 15.000 de cetăţeni americani sunt încă blocaţi în ţară. În acelaşi timp, guvernele străine accelerează recuperarea cetăţenilor şi a afganilor cu care au colaborat.

Președintele SUA a declarat într-un interviu acordat ABC News că haosul din Kabul era inevitabil.

Aproximativ 4.500 de trupe SUA controlează temporar aeroportul Kazai din capitala afgană, însă militanţii talibani şi puncte de control înconjoară perimetrul. Aparent, talibanii blochează afganii care nu au documente de călătorie, dar dificultăţi au întâmpinat şi cei cu autorizaţii valide. Un interpret afgan ar fi fost împușcat în picior de talibani în timp ce încerca să ajungă la aeroport, marți seară, pentru un zbor de evacuare militar australian, potrivit BBC News.

Talibanii îi împiedică pe evacuați să ajungă la aeroport

Unii cetăţeni americani au declarat pentru CBS News că nu au putut intra în aeroport pentru zborurile de evacuare programate.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Lloyd Austin, secretarul de stat pe probleme de Apărare al SUA, a fost întrebat dacă armata americană a avut capacitatea de a salva americanii blocaţi.

„Nu avem posibilitatea de a merge şi aduna un număr mare de oameni”, a răspuns el.

Biden a declarat ulterior pentru ABC că SUA vor rămâne în teritoriu pentru a recupera toţi amercanii, chiar dacă asta ar însemna să fie depăşit termenul de 31 august stabilit pentru finalizarea retragerii.

„Dacă sunt cetăţeni americani rămaşi, vom sta pentru a-i scoate pe toţi”, a afirmat el.

Aproximativ 15.000 de americani au rămas în Afganistan

Joe Biden a precizat că între 10.000 şi 15.000 de americani trebuie să fie evacuaţi, împreună cu 50.000 - 65.000 de afgani, precum foşti translatori pentru armata americană.

Până acum, au fost evacuaţi aproximativ 6.000 de persoane. Un oficial a declarat pentru Reuters că este vorba despre diplomaţi, personal din securitate, asistenţi umanitari şi afgani. Pentagonul a susţinut că are ca vrea să transporte până la 9.000 de oameni pe zi.

US Federal Aviation Administration a transmis miercuri seară că operatorii de transport aerian şi piloţii civili vor avea permisiunea de a zbura la Kabul pentru a ajuta la evacuare, deoarece există aprobare prealabilă din partea Departamentului american de Apărare.

Joe Biden refuză să admită vreo greşeală în retragerea din Afganistan

Wendy Sherman, adjunct al secretarului de stat, a declaray că oficialii americani le-au spus talibanilor că Washingtonul se aşteaptă ca ei să le permită tuturor celor care vor să plece să facă acest lucru.

Întrebat de ABC dacă recunoaşte vreo greşeală în retragerea din Afganistan, Biden a răspuns: „Nu”. „Ideea că, într-un fel, există posibilitatea de a ieşi fără haos, nu ştiu cum s-ar întâmpla asta”.

Biden a fost întrebat şi legat de imaginile în care sunt văzuţi afgani căzând de pe un avion militar american ce decola. Tot mai defensiv, el a replicat: „Asta a fost acum patru, cinci zile!”.

El a mai spus că analiza iniţială arăta că preluarea Afganistanului de către talibani era „foarte improbabilă” şi că un astfel de scenariu ar fi fost posibil la finalul anului.

„Nu aţi stabilit un calendar când aţi spus «foarte improbabil»”, i-a spus jurnalistul George Stephanopoulos. „Da”, a răspuns Biden, care i-a asigurat în aprilie pe americani că retragerea din Afganistan va fi sigură şi ordonată.

În interviul de miercuri, el a învinuit din nou guvernul afgan şi armata sa pentru victoria talibanilor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă