Joe Biden şi Xi Jinping au convenit să ia în considerare organizarea de discuţii privind controlul armamentului

1 săptămână in urmă 30

Joe Biden şi Xi Jinping au convenit să înceapă să ia în calcul organizarea de discuţii „strategice” privind controlul armamentelor între cele două puteri nucleare, a declarat marţi un înalt responsabil al Casei Albe, a doua zi după un summit online între liderul american şi omologul său chinez, relatează Agerpres, care citează AFP.

Potrivit consilierului său pentru securitate naţională Jake Sullivan, „preşedintele Biden a evocat cu preşedintele Xi necesitatea unei serii de discuţii privind stabilitatea strategică”, expresie consacrată în diplomaţie pentru a desemna în special chestiuni legate de armamente.

„Cei doi lideri au convenit ca noi să lucrăm pentru a lua în calcul organizarea de discuţii privind stabilitatea strategică”, a adăugat el, într-o formulare în mod clar prudentă, în cadrul unei conferinţe organizate de cercul de reflecţie Brookings Institution.

Consilierul apropiat al liderului de la Casa Albă a fost întrebat despre dezvoltarea armamentelor chineze. Pentagonul a confirmat recent că Beijingul a efectuat în august un test cu rachetă hipersonică şi a publicat un raport în care se vorbeşte despre o accelerare mai rapidă decât se anticipa a programului nuclear chinez.

Dacă SUA şi Rusia dispun din timpul Războiului Rece de un dialog formal privind stabilitatea strategică, care a produs mai multe acorduri de dezarmare în trecut, acest lucru nu a fost valabil şi pentru China. Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut de mai multe ori ca Beijingul să fie integrat în discuţiile americano-ruse, însă în zadar.

Succesorul său Joe Biden pare să privilegieze calea discuţiilor bilaterale mai informale în acest stadiu, notează AFP.

„Nu este acelaşi lucru pe care îl avem în contextul rus, cu un dialog formal privind stabilitatea strategică, care este mult mai vechi şi ancorat în istorie. Există mai puţină maturitate în acest domeniu în relaţia între SUA şi China”, a estimat Jake Sullivan.

„Însă cei doi lideri au vorbit despre aceste subiecte şi depinde de noi acum să ne gândim la modul cel mai productiv de a-i face să avanseze”, a adăugat el.

Sursa foto: Twitter / Chinese Military

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă