Joe Biden și Vladimir Putin ar putea să aibă prima întâlnire în iunie

1 săptămână in urmă 16

Un consilier de la Kremlin a declarat pentru agenția de stat rusă RIA că cei doi președinți ar putea să aibă prima întâlnire față în față în iunie. Ar fi prima întrevedere dintre cei doi șefi de stat de la preluarea mandatului de președinte de către Joe Biden.

Această perioadă a fost catalogată de o răcire mai profundă a relațiilor bilaterale aflate deja la cel mai tensionat moment de la finalul Războiului Rece.

Ultima lună a fost marcată de un incident diplomatic între cele două state după ce Joe Biden l-a numit „ucigaș” pe Vladimir Putin în timpul unui interviu.

Tensiunile au culminat săptămâna trecută cu decizia Rusiei de comasare a trupelor rusești la granița cu Ucraina care a generat protestele Vestului. Moscova a anunțat însă vineri că își retrage soldații din zonă pentru că a încheiat exercițiile militare.

Tot în aprilie, SUA au extins sancțiunile împotriva Rusiei ca răspuns la ingerințele electorale și atacurile sale cibernetice, precum și ceea ce Washingtonul a descris ca activități externe „dăunătoare” ale Moscovei.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis joi, 15 aprilie, un ordin executiv în baza căruia a expulzat 10 diplomați ruși și a sancționat alte câteva zeci de persoane și de entități rusești, făcând responsabil Kremlinul pentru acțiunile împotriva Statelor Unite și intereselor sale.

În replică, Moscova a declarat zece angajați ai Ambasadei SUA la Moscova persona non grata și le-a cerut să părăsească Rusia.

Biden și Putin au discutat despre un posibil summit bilateral în urmă cu două săptămâni dar Kremlinul a afirmat că organizarea unei asemenea întâlniri va dura timp și că va fi „imposibilă” de organizat în următoarele săptămâni.

La aceste tensiuni s-a adăugat situația adversarului lui Putin, Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate, în detenție, este din ce în ce mai proastă, dar și acuzațiile cu privire la implicarea Rusiei în explozia din 2014 a unui depozit de muniție din Republica Cehă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă