Joe Biden, clarificări privind declarațiile confuze referitoare la independența insulei Taiwan: ”SUA nu intenționează să își schimbe politica”

1 săptămână in urmă 24

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 08:15

179 citiri

 ”SUA nu intenționează să își schimbe politica”

Preşedintele Joe Biden a asigurat marţi că nu doreşte să încurajeze independenţa Taiwanului, pentru a clarifica noi afirmaţii care ar fi putut constitui o abatere de la poziţia tradiţională a Statelor Unite cu privire la insula revendicată de China, transmite AFP.

Întrebat de jurnalişti, în timpul unei deplasări în statul New Hampshire, despre posibile progrese înregistrate în chestiunea Taiwanului în timpul summit-ului virtual de luni cu omologul chinez Xi Jinping, preşedintele american a răspuns afirmativ."Da. Am precizat foarte clar că sprijinim Actul privind relaţiile cu Taiwanul şi asta-i tot".

Actul privind relaţiile cu Taiwanul este legea adoptată în 1979 de Congresul SUA ce guvernează politica americană în acest domeniu. Documentul prevede că Washingtonul se angajează să recunoască "o singură Chină", oferind în acelaşi timp arme Taiwanului pentru a se apăra.

Preşedintele Joe Biden a adăugat, părând că vorbeşte despre Taiwan: "Este independent. Ia propriile decizii". Această formulare riscă să enerveze Beijingul, deoarece preşedintele Xi Jinping tocmai a avertizat în timpul întâlnirii lor virtuale că a acţiona pentru independenţa insulei înseamnă "să te joci cu focul".

"Nu promovăm independenţa. Îi încurajăm să facă exact ceea ce prevede Actul privind relaţiile cu Taiwanul", a clarificat apoi preşedintele SUA."Am spus că ei trebuie să ia decizii cu privire la Taiwan, nu noi".

Preşedintele Joe Biden a asigurat încă o dată că Statele Unite nu intenţionează "deloc să îşi schimbe politica".

Luni seara, el a avertizat că Washingtonul se opune cu fermitate oricărei încercări unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, o exprimare care se poate adresa la fel de bine şi liderilor taiwanezi.

Liderul de la Casa Albă a create deja probleme în octombrie, când a afirmat că Washingtonul are un "angajament" de a apăra militar Taipeiul în cazul unui atac din partea Beijingului, părând să renunţe astfel la tradiţionala "ambiguitate strategică" a Statelor Unite în acest dosar.

Conform acestei politici, SUA nu au precizat niciodată dacă vor interveni în cazul invadării insulei de către Beijing, o modalitate de a menţine pacea şi de a-i descuraja pe liderii taiwanezi să îşi proclame independenţa în mod oficial. Ulterior, Casa Albă a revenit asupra acestei declaraţii şi a dat asigurări că nu există nicio schimbare de strategie pe acest dosar.

Citeste si:

 ”Și un ministru al Finanțelor de la PSD se va lovi de aceeași cruntă realitate”

Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a afirmat, marţi seară, că şi un ministru al Finanţelor de la Partidul Social Democrat se va lovi de aceeaşi realitate, de faptul că...

 ”Ajutați-ne să găsim un polițist care să îl sancționeze pe Iohannis pentru că nu a purtat mască la Congresul PNL”

Sindicatul Europol a transmis, marţi seară, că se caută poliţist cu "simţul răspunderii" care să îl sancţioneze pe preşedintele Klaus Iohannis pentru că a fost surprins fără mască la...

DigiSport.ro

Digi24.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă