Joe Biden anunță achiziția a încă 500 de milioane de teste COVID, pe fondul cererii uriașe

1 săptămână in urmă 20

Preşedintele Joe Biden a solicitat guvernului american să procure încă 500 de milioane de teste pentru COVID-19 pentru a putea face față cererii tot mai mari din întreaga ţară, în contextul răspândirii rapide a tulpinii Omicron, informează Reuters.

Ordinul liderului american vine după ce Casa Albă a promis, înainte de Crăciun, că alte 500 de milioane de teste vor fi disponibile în luna ianuarie.

„Astăzi îmi îndrum echipa să achiziționeze încă 500 de milioane de teste pentru a le distribui gratuit”, a spus Biden joi, înaintea unei reuniuni a consilierilor săi.

Președintele american a fost aspru criticat pentru că nu s-a concentrat mai mult pe testare, în cadrul strategiei sale de combatere a pandemiei.

O lipsă de teste la nivel național a afectat, în ultimele săptămâni, răspunsul autorităților americane față de răspândirea vertiginoasă a variantei extrem de contagioase Omicron.

Anterior în cursul zilei de joi, un oficial al Casei Albe a declarat că testele vor fi gratuite pentru consumatorii americani și că vineri vor fi comunicate amănunte despre site-ul de internet cu informaţii despre prima tranşă de 500 de milioane de teste.

Când au fost anunţată achiziția primelor 500 de milioane de teste, experţii au avertizat că acţiunile Casei Albe nu sunt destul de îndrăzneţe şi de rapide pentru a face faţă răspândirii tulpinii Omicron.

Testele au fost dificil de găsit pentru mulţi americani, în special din cauza penuriei de teste rapide, dar şi pentru că centrele de asistenţă de urgenţă, centrele pop-up şi farmaciile nu dispun de suficient personal.

Mai nou, au apărut probleme şi cu personalul laboratoarelor care procesează testele PCR, mai complexe, ceea ce a dus la frustrarea celor care doresc să afle dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2 și care trebuie, acum, să aștepte mai mult după rezultat.

Joe Biden a recunoscut frustrarea americanilor, dar a arătat că testele sunt, în prezent, mai ușor disponibile.

„Luna aceasta se estimează că vom ajunge la aproximativ 15 milioane de teste pe zi și vom avea peste 375 de milioane de teste rapide efectuate la domiciliu. Este un salt uriaș”, a afirmat președintele american.

Biden a precizat că administrația pe care o duce este va lansa un site web săptămâna viitoare, de unde oamenii vor putea comanda teste gratuite care să le fie livrate la domiciliu. Tot săptămâna viitoare va fi anunțat modul în care urmează să fie distribuite măștile gratuite pe care le vor primi americanii, a mai spus liderul de la Casa Albă.

În timp ce numărul oficial de cazuri cu varianta Omicron continuă să crească în Statele Unite, există semne că în unele zone care au fost afectate mai devreme de răspândirea tulpinii, precum cele din nord-estul țării, ritmul noilor infectări a început să scadă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă