Joe Biden a întârziat la întâlnirile cu președinții Macron și Draghi după o întrevedere de 3 ore cu Papa Francisc - Ce au discutat

1 lună in urmă 41

VINERI, 29 OCTOMBRIE 2021, 20:42

SURSĂ: realitatea.net AUTOR: REALITATEA.NET

Este a doua oară în istorie când Suveranul Pontif se întâlnește cu un președinte american de aceeași religie. Joe Biden are un singur predecesor catolic, John F. Kennedy.

Joe Biden a avut vineri la Vatican o discuţie de mai mult de o oră cu Papa Francisc, prima dintr-o serie de întâlniri internaţionale prin care liderul de la Casa Albă doreşte în zilele următoare să repare imaginea Americii în lume după retragerea haotică din Afganistan, relatează AFP.

Aceasta a fost a patra întrevedere între Papa Francisc şi Joe Biden, dar prima de când acesta din urmă este preşedinte. 

Vizita lui Biden la Vatican a fost programată înaintea întâlnirilor pe care preşedintele SUA le avea cu premierul italian Mario Draghi şi apoi cu preşedintele francez Emmanuel Macron - cu acesta din urmă sperând la o reconciliere după scandalul submarinelor pentru Australia. În total, Biden a stat însă la Vatican aproape trei ore, ceea ce l-a făcut să întârzie cu aproximativ o oră la întâlnirile ulterioare de la Roma cu premierul italian Mario Draghi și cu președintele francez Emmanuel Macron.

Însoţit de prima doamnă a SUA, Jill Biden, preşedintele american i-a făcut Papei cadou o casulă (veşmânt liturgic) brodată manual din anul 1930, în timp ce cadoul oferit de suveranul pontif a fost o pictură în ceramică, precum şi unele dintre scrierile sale.

Presa nu a avut acces şi nici nu au fost oferite detalii despre subiectele abordate, printre temele întâlnirii menţionate de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, numărându-se schimbările climatice, sărăcia sau pandemia.

Un alt subiect evocat a fost cel al avortului, în prezent o temă ce provoacă în SUA dispute politice aprinse şi care este de asemenea un punct divergent între Joe Biden şi Papa Francisc, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. În timp ce preşedintele american este un susţinător ferm al dreptului la avort, suveranul pontif condamnă virulent întreruperile voluntare de sarcină.

Preşedintele american i-a făcut Papei cadou o casulă (veşmânt liturgic) brodată manual din anul 1930, în timp ce cadoul oferit de suveranul pontif a fost o pictură în ceramică, precum şi unele dintre scrierile sale.

Coloana oficială a președintelui american - compusă din peste 80 de vehicule - a avut nevoie de mai mult de cinci minute pentru a trece pe Via della Conciliazione, artera care duce spre Piața Sfântul Petru din Vatican.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă