Joburi bine plătite din HoReCa: salariul unui bucătar, 4.000 de lei net pe lună. Restaurantele importă chelneri

3 săptămâni in urmă 13


Sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HoReCa) este marcat de un paradox: în timp ce patronatele se plâng că există o criză a forței de muncă, salariile sunt unele dintre cele mai mici din România. Cu toate acestea, există unele joburi în domeniu unde salariile sunt peste media națională.


Bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se ajunge la 6.000 de lei, conform statisticilor oferite de Salario, comparatorul dezvoltat de eJobs România. Portalul este parte a grupului Ringier, care editează și ziarul Libertatea.


Bucătarii-șefi cu experiență sunt la mare căutare pe piața muncii, însă o mare parte dintre ei preferă joburile din afară, unde și salariile sunt mai mari, spune Raluca Dumitra, directorul de marketing al eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.


În România, câștigurile variază în funcție de locația angajatorului, de experiența candidatului, dar și de brandingul personal pe care acesta a reușit sau nu să și-l creeze în timp. Astfel, în funcție de criteriile mai sus menționate, venitul unui bucătar-șef poate să depășească și 6.000 de lei net pe lună.

Raluca Dumitra:

De partea cealaltă, barmanii și chelnerii au unele dintre cele mai mici salarii din economie.


Barmanii și chelnerii, printre cei mai slab plătiți


Un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, în vreme ce un chelner câștigă 2.300 de lei în medie în România, conform datelor Salario.


„Totuși, acestea pot fi rotunjite de nivelul bacșișului pe care-l primesc angajații de la clienți. Deficitul de astfel de candidați s-a acutizat mai ales în perioada pandemiei, când o bună parte dintre angajații care și-au pierdut jobul au ales să facă o reconversie profesională. La momentul actual, pe platforma eJobs, sunt disponibile peste 260 de locuri de muncă pentru barmani”, mai spune Raluca Dumitra.


Raluca Dumitra, directorul de marketing al eJobs România

Import de chelneri


Chelnerii se numără printre cei mai căutați candidați din domeniul HoReCa, ca urmare a interesului tot mai scăzut pe care îl au tinerii pentru această meserie, în vreme ce mulți au plecat în străinătate, mai arată aceasta.


„În acest context, angajatorii au fost determinați să importe forță de muncă din străinătate sau chiar să se implice în programe de formare de învățământ dual, cu ajutorul cărora să-și pregătească viitorii angajați. Câștigul unui chelner variază în funcție de experiența anterioară, regiunea țării, dar și de nivelul bacșișului, care poate dubla sau chiar tripla venitul acestuia”, punctează Raluca Dumitra.


Comparatorul de salarii realizat de eJobs funcționează pe baza informațiilor introduse de utilizatorii platformei. Până la această dată 263.143 de specialiști și-au introdus veniturile.


Românii care vor să își compare lefurile o pot face aici.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă