Jobenul lui Hitler, scos la vânzare. Licitația, considerată imorală de comunitatea evreiască

4 luni in urmă 20


Mai multe suvenire naziste, printre care jobenul lui Hitler și o rochie purtată de amanta sa, Eva Braun, vor fi scoase la licitație în curând în Germania, informează Hotnews. Acțiunea a atras critici din partea comunității evreiești, care consideră că vânzarea acestora este imorală, transmite Reuters.


Colecția include, printre altele, o cutie de trabucuri care a aparținut comandantul forțelor aeriene, Hermann Goering, însemne militare naziste, bannere, cuțite și o ediție de lux a cărții Mein Kampf, cartea autobiografică în care Hitler și-a prezentat autobiografia.


Ediția de lux a “Mein Kampf” pornește de la 130.000 de euro


Prețul de pornire pentru jobenul Fuhrer-ului este de 50.000 de euro. În schimb, ediția de lux a “Mein Kampf”, care i-a aparținut lui Goering, va fi vândută cu cel puțin 130.000 de euro, spun specialiștii.


Evreii au reacționat: “Este un apel moral”


Comunitatea evreiască a reacționat vehement la această știre. Bernhard Pacher, directorul casei de licitații Hermann Historica, afirmă că a fost asaltat de emailuri trimise de persoane care condamnă licitația online începută miercuri. “Am avut un email amical, care ne-a scris că înțelege ce facem, însemnând că acestea sunt obiecte istorice”, afirmă Pacher, relatând că “însă 99% din emailurile pe care le-am primit au cuprins insulte foarte rele, care reduc istoria la a afirma că noi suntem doar niște neonaziști lacomi”.


Rabinul Menachem Margolin, președintele Asociației Evreilor Europeni, i-a trimis o scrisoare lui Pacher luna aceasta, îndemnându-l să anuleze licitația deoarece obiectele vor fi cumpărate de indivizi care intenționează să glorifice nazismul. “Acesta nu este un apel legal, ci unul foarte moral”, a scris Margolin. “Ceea ce faceți nu este ilegal, dar este greșit”, a adăugat acesta. Pacher afirmă că majoritatea clienților casei de licitații, care nu comercializează doar obiecte naziste, sunt de obicei muzee, în special din Asia și Statele Unite, unde instituțiile culturale au buzunare adânci. “Restul de 20% din clienți sunt colecționari privați sau autori de cărți istorice care au nevoie de obiecte pentru cărțile lor”, precizează acesta, adăugând că “pe termen lung, soarta fiecărei colecții bune este de a ajunge într-un muzeu”.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă