Japonia va deversa în mare apa contaminată de la Fukushima

1 lună in urmă 8


Japonia va deversa în mare, după „tratamentul corespunzător”, apa provenită de la centrala nucleară avariată din Fukushima, a anunţat marţi premierul nipon Yoshihide Suga, în pofida opoziţiei întâlnite de acest proiect, notează AFP, citată de Agerpres.


Această decizie pune capăt la şapte ani de dezbateri cu privire la modul de a scăpa de apa provenind din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după giganticul tsunami din 11 martie 2011.


Apa va fi deversată „după ce se va asigura că este la un nivel (de substanţe radioactive) semnificativ sub standardele de siguranţă”, a spus Yoshihide Suga, adăugând că guvernul japonez va lua „măsuri” pentru a nu dăuna reputaţiei regiunii.


Circa 1,25 de milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în prezent în mai mult de o mie de cisterne în apropierea centralei nucleare avariate în urmă cu zece ani în nord-estul Japoniei.


O decizie a fost cu atât mai urgentă cu cât limitele capacităţii de stocare a apei la faţa locului ar putea fi atinse în toamna anului 2022.


Apa destinată deversării în această operaţiune, care ar trebui să dureze câţiva ani, a fost filtrată de mai multe ori pentru a fi debarasată de majoritatea substanţelor sale radioactive (radionuclizi), dar nu şi de tritiu (izotop de hidrogen), care nu poate fi eliminat cu tehnicile actuale.


Această opţiune, aleastă în detrimentul altor scenarii, ca evaporarea în aer sau depozitarea durabilă, este puternic contestată în special de pescarii şi fermierii din Fukushima, care se tem că deversarea va degrada mai mult imaginea produselor lor în rândul consumatorilor.


„Vom lua măsuri pentru a preveni circulaţia zvonurilor nefaste” legate de agricultura locală, păduri, pescuit şi turism, a declarat Tomoaki Kobayakawa, patronul Tepco, operatorul centralei nucleare avariate.


Vecinii Japoniei, cu care Tokyo are relaţii agitate pe fondul unor dispute istorice, şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea, China comunicând luni „îngrijorările sale serioase” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate.


La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată, mai scrie AFP.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă