Japonia este este amenințată de supertaifunul Nanmadol

1 săptămână in urmă 29

Agenţia de meteorologie din Japonia a îndemnat sâmbătă rezidenţii să evacueze regiuni din insula sudică Kyushu înaintea unui taifun puternic şi de amploare care ar urma să aducă o cantitate semnificativă de ploi când va atinge uscatul duminică, potrivit Reuters.

Un sufertaifun amenință JaponiaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Nanmadol, clasificat ca supertaifun de Centrul pentru avertizare la taifun al Marinei SUA, are potenţialul de a fi cea mai distructivă furtună tropicală care loveşte Japonia în ultimele decenii.

Agenţia meteorologică japoneză a spus că e posibil să emită o ”avertizare specială” pentru prefectura Kagoshima şi alte regiuni din Kyushu, cea mai sudică insulă din arhipelagul nipon, chiar de sâmbătă seară referitoare la posibilitatea producerii unor valuri mari şi ploi torenţiale în zonă.

Ar fi prima astfel de alertă care vizează vreo prefectură la nord de lanţul de insule Okinawa, potrivit media locale.

Furtuni şi ploi ”fără precedent” ar putea lovi regiunea, a precizat Ryuta Kurora, un oficial din cadrul JMA, cu prilejul unei conferinţe de presă televizate, îndemnând rezidenţii să evacueze regiunea înaintea coborârii întunericului.

Furtuna, echivalentă în intensitate cu un uragan

În insula sudică Kyushu ar putea cădea duminică 500 de milimetri de ploaie, în timp ce în regiunea centrală Tokai, s-ar putea înregistra o cantitate de 300 de milimetri, potrivit prognozelor agenţiei.

Kyushu Railway Co a început sâmbătă să sisteze cursele de pe anumite tronsoane urmând ca duminică să recurgă la o întrerupere mai amplă. Zeci de zboruri din regiunea sudică au fost anulate, a relatat postul de televiziune NHK.

Nanmadol, cel de-al 14-lea taifun al sezonului, se află în apropierea insulei Minami-Daito (sud) şi se îndreapta înspre nord-vest cu o viteză de 20 de kilometri pe oră sâmbătă după-amiază. În centrul furtunii, viteza vântului ajunge la 198 de kilometri pe oră şi la 270 de kilometri pe oră la rafale, potrivit JMA.

Furtuna, echivalentă în intensitate cu un uragan de categoria 5 din Oceanul Atlantic, este prognozată să îşi schimbe traiectoria spre est şi să treacă deasupra Tokyo marţi după care să ajungă din nou în mare până miercuri.

Posturile de televiziune locale au prezentat imagini cu vânturi şi ploai puternice dezvălţuite deja asupra lanţului de insule sudice Okinawa pe măsură ce furtuna se apropie.(Sursă Agerpres)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă