Japonia comemorează 76 de ani de la bomba de la Hiroshima. CIO a refuzat ca sportivii să se alăture ceremoniei

2 luni in urmă 22

Supravieţuitori, rude ale celor dispăruţi şi doar câţiva oficiali străini au participat vineri la ceremonia care a avut loc la Hiroshima (vestul Japoniei) pentru a comemora victimele şi a cere pace în lume, anunță Agerpres.

Japonia comemorează 76 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima, însă ceremonia a fost umbrită de refuzul Comitetului Internaţional Olimpic ca sportivii să se alăture ceremoniei şi să ţină un minut de reculegere la Jocurile Olimpice în curs de desfăşurare la Tokyo, relatează AFP. Din cauza pandemiei, publicul larg nu a avut acces la ceremonie, ca şi în 2020, dar a putut să o urmărească pe internet.

Participanţii, purtând mască şi majoritatea îmbrăcaţi în negru, au ţinut un minut de reculegere la ora 08:15 (joi 23:15 GMT), la care bomba atomică americană a fost lansată asupra oraşului în urmă cu 76 de ani. Această tragedie ”a învăţat omenirea că ameninţarea altora pentru a se apăra nu aduce beneficii nimănui”, a declarat primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, într-un discurs.

Bomba atomică de la Hiroshima a ucis 140.000 de persoane din 6 august şi până la sfârşitul anului 1945, iar cea aruncată la Nagasaki pe 9 august 1945 a ucis 74.000 de persoane în aceeaşi perioadă. Japonia a capitulat la 15 august 1945, punând capăt astfel celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa foto: pixabay.com

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă