Izolată timp de 5 milioane de ani. Povestea impresionantă a peșterii Movile

1 lună in urmă 38

Foto: speologie.org

În Dobrogea, lângă Mangalia, se află peștera Movile. Poziția neobișnuită și accesul dificil au permis să se întâmple ceva rar - timp de 5,5 milioane de ani a rămas a rămas necunoscută oamenilor.

Ar fi continuat să stea ascunsă dacă nu ar fi descoperită  întâmplător în 1986, în timpul lucrărilor de construcție pentru o centrală electrică

Peștera a fost studiată pentru prima dată de cercetătorul Cristian Lascu. Mediul de aici era diferit de cel cunoscut anterior: complet fără lumină, cu foarte puțin oxigen, cu un rezervor de apă, o temperatură constantă de 25 ° C și tuneluri subterane pline cu animale. Este o minune cum viața s-a dezvoltat într-un spațiu atât de ostil.

Descoperiri unice în lume

Cercetătorii au descoperit aici zeci de specii de păianjeni, scorpioni de apă, lipitori, diplopode și melci. După ce s-au stabilit în peșteră în urmă cu milioane de ani, ele au evoluat și s-au adaptat; și-au pierdut culoarea și chiar capacitatea de vedea, deoarece în peșteră nu există lumină.

Harta peșterii Movile. Foto: speologie.org

Izolarea a dus la apariția unor noi animale: 33 din cele 69 de specii găsite sunt endemice pentru peștera Movile (adică trăiesc doar aici).

Absolut toate speciile găsite sunt de interes științific. De exemplu, Nepa anophthalma este singurul scorpion acvatic din lume care s-a adaptat vieții de peșteră: rudele sale trăiesc în locuri unde există oxigen. 

Melcul Heleobia dobrogica, care s-a dovedit a fi cel mai tânăr locuitor, a pătruns în peșteră acum aproximativ 2 milioane de ani, dar s-a adaptat cu succes comunității formate.

Timbre din anul 1993 reprezentând animalele unice găsite în peșteră

Menținerea vieții în peșteră a fost posibilă grație unei bacterii chemosintetice, a cărei funcție este de a extrage carbon din din metan și dioxid de carbon, reușind astfel să mențină în viața animalele din peșteră.

La mai bine de 30 de ani de la descoperirea sa, peștera Movile rămâne cel mai izolat ecosistem de pe planetă.

Probabil peștera că are mult mai multe secrete: nu toate organismele au fost identificate, iar studierea lor îi va ajuta pe oameni să afle mai multe despre evoluție. Anual, zeci de oameni de știința din întreaga lume vin aici pentru a efectua cercetări.

The post Izolată timp de 5 milioane de ani. Povestea impresionantă a peșterii Movile appeared first on Atlas Geografic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă