Ivan Patzaichin i-a scos din minți pe ruși după ce a cucerit medalia de aur la Moscova: "Mă considerau de-al lor!"

1 lună in urmă 33

  • Preliminarii CM 2022: Germania - Armenia, duminică, 21:45, Digi Sport 1

  • Preliminarii CM 2022: Elveția - Italia, duminică, 21:45, Digi Sport 2

În 1980, după ce a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Moscova, Patzaichin i-a supărat pe organizatori. Chiar dacă a învățat mai întâi să vorbească în limba rusă, iar ulterior a învățat și limba română, Patzaichin a cerut la Moscova un traducător deoarece a susținut conferința de presă în limba română: 

"Cred că prin clasa a patra am învățat limba română. Limba care se vorbea la noi era rusa, destul de târziu am trecut la română. Îmi amintesc că la Moscova, după ce am devenit campion olimpic, la conferința de presă am cerut traducător.

Ce s-au mai supărat atunci rușii, pentru că știau că vorbesc perfect rusă și mă considerau de-al lor! Mi-am dorit să vorbesc în română pentru că așa era normal, așa simțeam", a spus Patzaichin, citat de Sport.ro.

Ivan Patzaichin este cvadruplu câştigător al medaliei de aur la cele cinci Olimpiade la care a participat

Patzaichin a început să practice sportul la Tulcea. Ca sportiv, în cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii, între 1968 şi 1984, cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

În 1986 a devenit antrenor în corpul tehnicienilor de la lotul naţional al României, pentru ca din 1995 să devină coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 Barcelona, 1996 Atlanta, 2000 Sydney, 2004 Atena, 2008 Beijing.

"Totdeauna am fost mândru că sunt român şi bucuros să reprezint România. Întotdeauna am dorit să câştig, deşi foarte puţină lume ştie că nu uşor se câştigă şi foarte puţină lume ştie că nu am început aproape nimic cu dreptul, de fiecare dată trebuia să mi se întâmple ceva, şi trebuia să reiau lupta, să lupt din nou să realizez ceea ce mi-am propus", a declarat Ivan Patzaichin, în 2019.

  • În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a plecat de la lotul naţional de kaiac-canoe.
  • Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de kaiac-Canoe.
  • Este cetăţean de onoare al localităţii natale, Mila 23, al municipiilor Tulcea şi Bucureşti.
  • În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
  • La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler.
Etichete: ivan patzaichin , deces ivan patzaichin , a murit ivan patzaichin
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă