Ivan Patzaichin a murit! Legendarul canoist avea 71 de ani şi suferea de o boală incurabilă

1 lună in urmă 16

Ivan Patzaichin a murit, anunţă COSR. Ivan Patzaichin a suferea de o boală incurabilă, cancer pulmonar, cu care s-a luptat de mai mult timp, susţin apropiaţii marelui campion. De trei luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul Elias din Bucureşti. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar duminică, 5 septembrie 2021, a încetat din viață.

Ivan Patzaichin a murit!

Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. A concurat cu pagaia ruptă în 1972, la Olimpiada de la Munchen În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit. Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur, a scris gsp.ro. Ivan Patzaichin are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

In anul 1968 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1982 pe cel de Maestru International al Sportului, iar in 1991 pe cel de Antrenor Emerit. In 1990, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO) Juan Antonio Samaranch i-a conferit Ordinul Olimpic de argint. In 2000 a primit Ordinul National “Serviciul Credincios” in gradul de ofiter , iar in 2008 a primit Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I . La data de 1 decembrie 2004, colonelul in rezerva Ivan Potzaichin din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a fost inaintat la gradul de general de brigada (cu o stea), in rezerva. In 2010 a fost distins cu Decoratia Regala “Nihil Sine Deo”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă