Iulie, cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume. Cum va fi vremea în septembrie în România

2 luni in urmă 27

Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, anunţă că în primele zile din săptămâna viitoare se vor înregistra temperaturi de 38 şi 39 de grade Celsius, însă la jumătatea săptămânii s-ar putea să se mai răcorească vremea până spre sfârşitul lunii.

În acest weekend, opt judeţe din România se află sub cod galben de caniculă, iar luni, marți și miercuri, 16, 17 și 18 august, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Florinele Georgescu a precizat, la Digi24, că în a doua jumătate a săptămânii viitoare e posibil ca vremea să se mai răcorească.

Directorul executiv al ANM susţine că scenariul pentru luna septembrie este „paşnic”, iar temperaturile sunt apropiate de normalul perioadei, însă vor fi perioade cu temperaturi mai ridicate în prima parte a lunii.

Florinela Georgescu a vorbit şi despre fenomenul schimbărilor climatice. „Dacă nu se iau măsuri foarte rapide de limitarea emisiilor de gaze de seră, acel prag de creştere a temperaturii cu 1,5 grade Celsius raportat la perioada pre-industrială va fi atins în 2040, în oricare dintre scenariile pe care le fac climatologii”, a declarat Florinela Georgescu.

„Am simțit o vară mult mai călduroasă din mai multe cauze: au fost durate foarte mari cu temperaturi foarte ridicate, am început din ultima decadă a lunii iunie, cu foarte mici pauze, cu temperaturi de peste 30 de grade. Într-un interval de 24 de ore cu o maximă de 37 de grade la prânz și minima de 20 de grade, noi practic avem aproape 20 de ore pe zi peste 30 de grade”, a arătat directorul executiv al ANM.

Luna iulie, cea mai călduroasă lună

Luna iulie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în lume, potrivit oamenilor de ştiinţă ai guvernului SUA, după ce temperatura a crescut cu aproape un grad faţă de media lunii din secolul XX, informează The Guardian.

Temperatura globală a suprafeței terestre în iulie a fost cu un grad mai mare decât media secolului XX de 15,8 grade Celsius. Astfel, luna iulie a devenit cea mai fierbinte lună de când a început măsurarea modernă din urmă 142 de ani. A fost depășit recordul anterior stabilit în iulie 2016, potrivit Administrației Naționale pentru Ocean și Atmosferă (Noaa).

„În acest caz, primul loc este cel mai prost loc”, a spus Rick Spinrad, administratorul Noaa.

„Iulie este de obicei cea mai caldă lună a anului, dar iulie 2021 s-a întrecut ca fiind cea mai fierbinte lună iulie înregistrată vreodată. Acest nou record se adaugă la tulburătoarele schimbări climatice de pe glob”, a adăugat Rick Spinrad.

Căldura record de luna trecută a fost determinată de temperaturile în creştere din întreaga lume. Asia a înregistrat cea mai fierbinte lună iulie, în vreme ce valuri de caniculă au cuprins Europa şi au favorizat incendiile de vegetaţie din Grecia și Italia.

Recordul de temperatură din Europa a fost înregistrat în Sicilia, unde termometrele au urcat până la 48,8 grade Celsius.

Potrivit Noaa, întinderile gheţarilor s-a redus cu peste 18% faţă de media dintre 1981 și 2010, fiind a patra cea mai mică întindere de când au început înregistrările prin satelit în 1979.

Raportul ONU avertizează că omenirea se va confrunta în următorii ani cu „evenimente meteorologice extreme fără precedent în istorie”, iar impactul oamenilor asupra climei „este un fapt”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă