Iulie 2021, cea mai călduroasă lună din istorie

2 luni in urmă 16

Luna iulie a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată în lume, potrivit oamenilor de ştiinţă ai guvernului SUA, după ce temperatura a crescut cu aproape un grad faţă de media lunii iulie a secolului XX, informează The Guardian.

Temperatura globală a suprafeței terestre în iulie a fost cu un grad mai mare decât media secolului XX de 15,8 grade Celsius. Astfel, luna iulie a devenit cea mai fierbinte lună de când a început măsurarea modernă din urmă cu 142 de ani. A fost depășit recordul anterior stabilit în iulie 2016, potrivit Administrației Naționale pentru Ocean și Atmosferă (Noaa).

„În acest caz, primul loc este cel mai prost loc”, a spus Rick Spinrad, administratorul Noaa.

„Iulie este, de obicei, cea mai caldă lună a anului, dar iulie 2021 s-a autodepăşit, fiind cea mai fierbinte lună iulie înregistrată vreodată. Acest nou record se adaugă la tulburătoarele schimbări climatice de pe glob”, a adăugat Rick Spinrad.

Căldura record de luna trecută a fost determinată de temperaturile în creştere din întreaga lume. Asia a înregistrat cea mai fierbinte lună iulie, în vreme ce valuri de caniculă au cuprins Europa şi au favorizat incendiile de vegetaţie din Grecia și Italia.

Recordul de temperatură din Europa a fost înregistrat în Sicilia, unde termometrele au urcat până la 48,8 grade Celsius.

Potrivit Noaa, întinderile gheţarilor s-au redus cu peste 18% faţă de media dintre 1981 și 2010, fiind a patra cea mai mică întindere de când au început înregistrările prin satelit în 1979.

Raportul ONU avertizează că omenirea se va confrunta în următorii ani cu „evenimente meteorologice extreme fără precedent în istorie”, iar impactul oamenilor asupra climei „este un fapt”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă