Iulie 2021 a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor în Europa

2 luni in urmă 18


Serviciul european pentru Schimbări Climatice Copernicus anunță că luna iulie a acestui an a fost a doua cea mai călduroasă consemnată în Europa și a treia la nivel global de la începutul înregistrărilor, potrivit DPA, citată de Agerpres.


Luna trecută, temperaturile au fost considerabil mai ridicate decât media în nordul, estul şi sud-estul Europei. Valori foarte ridicate au fost înregistrate în zonele Mării Baltice, în estul Mediteranei, iar la finalul lunii canicula s-a resimțit în sud-estul continentului.


Singura lună iulie cu temperaturi mai ridicate a fost cea din anul 2010, atunci când valori extreme au fost întregistrate mai ales în vestul Rusiei. În 2021, recordul de temperatură la nivelul unei zile a fost doborât în Irlanda de Nord, valori mult peste medie fiind înregistrate și în Islanda și Groenlanda.


În același timp, iulie 2021 a fost a treia cea mai caldă lună la nivel global, de la începutul măsurătorilor, împreună luna iulie din 2020, și după cele din 2016 și 2019.


Serviciul european pentru Schimbări Climatice publică rapoarte lunare despre temperatura atmosferică, a gheții marine și despre circuitul apei, în baza datelor din satelit precum și de la stațiile meteo din toată lumea.


În prezent, sudul și sud-estul Europei sunt afectate de un val de căldură și de incendii devastatoare. Mai multe stațiuni turistice din Turcia au fost evacuate. Probleme mari sunt și în Grecia, care se confruntă cu temperaturi-record, iar incendiile au luat amploare inclusiv în apropierea Atenei. În același timp, incendii de vegetație se manifestă și în sudul Italiei și în Spania.


Foto: EPA


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă