Iulian Bulai scapă de amenda CNCD pentru postarea cu „mama surogat” a lui Iisus. Motivarea instanței: „Nu se justifică”

1 lună in urmă 27

Curtea de Apel Bacău a anulat amenda primită de către deputatul Iulian Bulai de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce parlamentarul a afirmat, în 2019, în ziua de Crăciun, că Iisus are „o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”.

În motivarea deciziei Curții de Apel Bacău din data 25 iunie judecătorii arată, printre altele, că nu se justifică o restrângere a liberei exprimări.

"(…) Analiza opiniilor exprimate de reclamant presupune și stabilirea efectelor acestora, printre care și cele stabilite de pârât - incitarea la ură pe criterii religioase sau lezarea demnității pe fond religios al credincioșilor creștini.

Avându-se în vedere întreg textul postat de reclamant, nu există niciun temei a considera că a instigat la ură sau că a fost un discurs politic; de asemenea, nu s-a produs un act de îngrădire a libertății religioase a vreunei persoane pentru ca statul, prin instituțiile sale și legislația existentă să restrângă, la rândul său, libera exprimare.
Decizia Curții de Apel Bacău a fost însă atacată cu recurs de către reprezentanții Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, urmând ca dosarul să fie judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție".

Pe 25 decembrie 2019, Iulian Bulai a scris pe Facebook un mesaj controversat cu ocazia Crăciunului:

„Un copil. Sărac și provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinerețe și o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinții lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat și un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinții să fi fost căsătoriți, doar logodiți. Nașterea lui arată extraordinarul dar și limitele societății în care a apărut”, afirma deputatul pe Facebook.

Conform Agerpres, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat de David Ciucur, iar colegiul CNCD a decis să îl amendeze pe Iulian Bulai cu 5.000 de lei.

"Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credinţa creştin - ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparaţii cu 'mamă surogat', 'mama adolescentă', 'fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste', 'dintr-o familie foarte ciudată', 'tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit' duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credinţa creştinilor, reprezentând miracolul naşterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnităţii umane a creştinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertăţii de exprimare", se arată în motivarea CNCD, citată de Agerpres.

Citeste si:

Guvernați, Cîțu&Barna, guvernați!

 „Nu că nu m-am drogat, nici nu mi-a trecut prin cap să mă droghez. Am băut ca toată lumea”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă