Italia aprobă vaccinul Johnson & Johnson și îl recomandă persoanelor de peste 60 de ani

2 săptămâni in urmă 13

Italia a anunțat marți că a aprobat vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson și îl recomandă persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, informează Hotnews, care citează AFP.

Autoritățile italiene au luat această decizie la scurt timp după ce serul a primit undă verde din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Vaccinul Johnson & Johnson a stârnit și el discuții, la fel ca AstraZeneca, după ce au fost suspectate posibile legături cu cazuri rare de cheaguri de sânge, iar imunizările au fost suspendate în SUA. EMA a concluzionat că un avertisment privind posibile efecte secundare ar trebui adăugat prospectului vaccinului, dar că ”beneficiile sale sunt mai mari decât riscurile”.

”Boala Covid-19 este asociată cu un risc de spitalizare și moarte. Combinația raportată de cheaguri de sânge și nivel scăzut al trombocitelor este foarte rară și beneficiile generale ale vaccinului sunt mai mari decât riscul efectelor secundare”, a transmis EMA, care a precizat că decizia folosirii vaccinului aparține fiecărui stat în parte.

În consecință, Italia a decis că vaccinul ar trebui considerat ”definitiv sigur” și ar trebui administrat ”de preferință” persoanelor de peste 60 de ani, precum și persoanelor cu risc în fața virusului.

Cum va fi administrat vaccinul în România

Jonhnson & Johnson a anunțat marțea trecută că va amâna distribuirea vaccinului său anti-Covid în Europa, la o zi după livrarea primelor loturi, sfătuind guvernele să depoziteze dozele primite până când EMA va lua o decizie cu privire la siguranța vaccinului.

În România, primele 60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au sosit în data de 14 aprilie, la o zi după ce compania a anunțat suspendarea livrărilor către Europa. Autoritățile române au anunțat, la acea dată, că vor aștepta recomandarea EMA înainte de a începe imunizările cu acest ser. Vaccinurile Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză, vor fi distribuite către medicii de familie și centrele mobile de vaccinare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă