Istorica amartizare a roverului Perseverance. Care este legătura dintre un sat din Bosnia și ambițioasa încercare de a ateriza pe Planeta Roșie?

1 lună in urmă 2

Dacă totul decurge potrivit planului, roverul Perseverance al NASA va ajunge joi seară pe suprafața lui Marte și va începe cercetările. Dar această zi ar putea fi una istorică pentru satul Jezero din Bosnia și Herțegovina, scrie EuroNews.


Roverul Perseverance și cele ”șapte minute de teroare” - Cum va arăta cea mai dificilă parte a misiunii NASA către Marte VIDEO

Localnicii speră că aterizarea planificată a unui rover NASA pe Marte le va aduce unele recompense pământești.

Satul speră că misiunea va aduce mai multă atenție și vizitatori în micul petic din univers, o vale verde bosniacă alăturată frumosului lac Pivsko, la aproximativ 120 de kilometri nord-vest de Sarajevo. Propriu-zis, satul se află acolo unde râul Pliva se varsă în Plivsko.

Roverul speră să ajungă la craterul Jezero de pe Planeta Roșie, care a fost numit după sat.

NASA a comunicat autorităților din Jezero - care înseamnă lac în limba locală - despre planurile lor în septembrie 2019.

Ambasadorul SUA în Bosnia a transmis personal vestea, prezentându-i primarului o scrisoare a directorului agenției spațiale pentru explorarea pe Marte.

„A provocat reacții diferite”, a spus primarul Jezero, Snezana Ruzicic. „Când am primit o scrisoare, m-am amuzat, am crezut că sunt știri false”

„Locuitorii din zonă au reacționat de asemenea diferit. Unii au considerat că este superb, iar alții au ridiculizat vestea, oamenii spuneau:„ Primarul nostru ne va duce pe Marte ”. Reacțiile pe rețelele de socializare au fost mixte, bune și rele. Dar, în cele din urmă, a făcut ca Jezero să fie cunoscut".

Aterizarea roverului Perseverance este cel mai riscant pas până acum într-o căutare epică de a aduce înapoi roci care ar putea răspunde la întrebarea dacă viața a existat vreodată pe planeta roșie.

Citește și:

VIDEO NASA va pune joi seara roverul Perseverance pe solul marțian. De ce misiunea este cea mai complicată, dar și cea mai sofisticată de până acum

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă