Istoria nescrisă a Ministerului Transporturilor. Cum ajungi înalt funcționar public când te susține PSD sau PNL

2 luni in urmă 5


Suntem mulți care intuim că sistemul administrației centrale este cumplit de căpușat. Destui care bănuim că serviciile noastre secrete sunt și ele corupte și mult prea implicate în politica noastră. Există dovezi clare care arată asta. Am luat la rând toți secretarii generali și secretarii generali adjuncți de la Ministerul Transporturilor din 2008 încoace, adică cei mai importanți funcționari publici din sistemul național al transporturilor.


Mai mult de jumătate dintre acești secretari generali adjuncți au terminat colegiile sau academiile serviciilor secrete, genul ăla de instituții pline de plagiatori și controlate de oameni verticali de tip Gabriel Oprea.


Ministerul Transporturilor este probabil și cel mai abuziv minister ca angajări. Majoritatea CV-urilor disponibile arată, fără dubii, că avem de-a face cu impostori deveniți înalți funcționari publici.


O bună parte dintre aceștia și-au promovat soțiile sau copiii în sinecuri senzațional de bine plătite, controlate, desigur, tot de Ministerul Transporturilor.


Cei mai mulți încep să-și ascundă CV-urile. Unii, și declarațiile de avere. Este bine că le este frică. Devine din ce în ce mai greu pentru ei și asta, mulțumită Emiliei Șercan și a încă câtorva oameni de toată isprava.


Mircea Jorj, funcționar public, fost consilier PSD


Mircea Jorj și-a început cariera la Banca Dacia Felix, una dintre cele mai corupte bănci din România, unde a lucrat un an, între 1995 și 1996. În 1996 și-a început și studiile universitare.


A terminat Dreptul la una dintre facultățile private pline de profesori de tipul Elena Udrea, Rodica Stănoiu sau alte valori similare ale politicii noastre.În timp ce făcea Facultatea de Drept, ca orice PSD-ist precoce, era și profesor de Drept civil și comercial la Grupul Școlar Spiru Haret din Cluj.În 2001, în plină guvernare PSD, profesorul de la Grupul Școlar devine director la Ministerul Turismului la București. După nici doi ani, este detașat pe poziția de secretar al Primăriei Cluj, lucru care îi deschide apetitul pentru studii la Ministerul Administrației și Internelor, unde studiază timp de 4 ani, în timp ce mai face și un masterat la aceeași universitatea magnifică.


PSD-ul este în opoziție, așa că omul devine specialist în construcții, apoi în imobiliare și apoi în industria hotelieră, unde reușește să reducă profitul celor două hoteluri de zece și, respectiv, două ori în anii în care este director general.


Brusc, revine la iubirea lui inițială, statul, și devine subprefect pentru un an, perioadă în care se și califică pentru poziția pe care deja o ocupă, cum este și firesc. În 2010, omul face de la stat 38.147 lei, cu mult peste cei 15.287 pe care îi făcea în privat.<br>


Cursuri la SRI, leafa crește de 9 ori


Între 2011 și 2012 are cinci slujbe, toate în privat, din care câștigă 27.194 de lei pe an. Este lovit de har și de muza academică, așa că devine consilier PSD și, în următorii doi ani, studiază din greu la Institutul Diplomatic Român (SIE), la Academia SRI, la Academia de Poliție și la Colegiul Național de Apărare.


Cum PSD e la putere, omul devine vicepreședinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, lucru care duce imediat la o triplare a veniturilor domnului Jorj.


Înscrierea la cursurile SRI duce la o mărire de 9 ori a salariului din privat, așa că în 2014, Mircea Jorj câștiga 203.468 de lei pe an sau aproape 4.000 de euro pe lună. 


În 2015, salariul lui Mircea Jorj este de 13 ori mai mare decât cel din privat. Expert în bănci, doctorand și specialist în căile ferate, omul primea 346.527 de lei de la stat din poziția de secretar general la Ministerul Transporturilor, adică aproape 6.500 de euro pe lună.


Este dat afară de guvernul tehnocrat, dar se găsește rapid o altă sinecură pentru domnia sa, tot la stat, la Facultatea de Medicină de la Cluj, unde devine director la direcția juridică, deși omul are și aici zero experiență în domeniu. 


În 2018 încă primea de la stat mai mult decât salariul președintelui. În martie 2020 pleacă din poziția de la universitate, unde avea un salariu de ministru.


Tiberiu Bărbulețiu, funcționar public, fost deputat PNL


Tiberiu Bărbulețiu este alt fost  secretar general de la Ministerul Transporturilor.Imediat după revoluție, Bărbulețiu ajunge brusc de la inginer la CFR în Timișoara la Vitrocim București (Întreprinderea de Comerț Exterior), chestia aia controlată de Securitate unde a lucrat domnul Dan Voiculescu. După numai un an, devine director de agenție de turism și, după alți  trei ani, director la reprezentanța Neckermann.


CV-ul din 2004 și CV-ul din 2020 nu se împacă deloc, în unul, între 2000 și 2004, este consilier al PNL-ului la Parlament în București, în timp ce în altul este manager al unei firme de turism în județul Arad. Face și un doctorat la ASE în aceeași perioadă.


Devine deputat și apoi europarlamentar. Face și cursurile Colegiului Național de Apărare, că doar nu putea să sară secta domnului Oprea.


Doamna Bărbulețiu ajunge director general la CFR


Soția lui Tiberiu Bărbulețiu devine și ea, brusc, din directoare de agenție de turism directoare generală la CFR de pe un an pe altul.
După numai un an, doamna Bărbulețiu devine vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Investiții Străine și apoi președinte al Agenției Naționale pentru Turism (ANT).
Soțul la Transporturi, soția la ROMATSA


În 2009 se întorc amândoi în privat, la un SRL, „Încoronării Cons”, specializat în consultanță pe fonduri europene și apoi, cu experiența de un an la CFR, el este numit în cel mai înalt post de funcționar public la Ministerul Transporturilor, pentru doi ani, ca secretar general.Imediat, soția devine specialistă în aviație și va fi angajată la ROMATSA.


Soția va face din sinecura la ROMATSA (poziție direct controlată de soț) de 13 ori mai mulți bani decât în privat.Se rupe USL-ul. În 2020, domnul Orban îl numește pe Tiberiu Bărbulețiu secretar general adjunct la MAI, alt domeniu în care, cel puțin pe hârtie, domnul Bărbulețiu are zero experiență.


Dar personajele nu se termină aici, clienții sunt nenumărați, la mai multe ministere. Vom continua.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă