Istoria Institutului de Chimie Alimentară - Raport SRI: Siguranța alimentară, ÎN PERICOL. Cioloș, implicat în dosarul lui Voiculescu

2 luni in urmă 1

DUMINICĂ, 14 MARTIE 2021, 20:19

SURSĂ: Realitatea PLUS

AUTOR: REALITATEA.NET

Funcțiile lui Dan Voiculescu la momentul privatizării I.C.A.:

- acționar majoritar al Grupului Industrial Voiculescu;
- acționar majoritar al Companiei GRIVCO București;
- membru al Adunării Generale a Acționarilor și al Consiliului de Administrație la Institutului de Chimie Alimentară;
- membru AGA;
- director general al Bioprod București;
- președinte fondator al Partidului Conservator;

Sursă: Realitatea PLUS 

Dan Voiculescu a fost acuzat că a creat un grup infracțional de 12 persoane pentru a pune mâna pe terenul pe care se afla fostul Institut, din zona Lacului Herăstrău, din Capitală. Prețul era subevaluat „în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea activelor și titlurilor de participare”, se arată în rechizitoriu. Printre aceste persoane se afla și fostul ministru al Telecomunicațiilor Sorin Pantiș.

Ovidiu Popescu, directorul Institutului la acea vreme, a decis în 1991 asocierea cu firma Crescent, deținută de Dan Voiculescu. Din cele două s-a născut BIOPROD SRL, unde acționarul majoritar era Crescent, cu 51%, iar director al societății a fost numit profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Pentru această asociere ar fi trebuit să existe avizul Ministerului Agriculturii, dar și al Academiei de Științe. Documentele nu au fost cerute. 

BIOPROD a început să construiască pe terenul ICA un ansamblu de birouri și un bloc cu 9 etaje.

În 1993, doar 10% din acțiunile societății BIOPROD SA mai erau ale statului și tot atunci sediul principal al ICA a fost închiriat de societatea condusă de Voiculescu cu 15 dolari pe lună. Și laboratoarele erau închiriate chiar de angajați. Din acest moment, cercetătorii au realizat că lucrurile încep să meargă prost: fără investiții în echipamente noi și cu multe întârzieri salariale.

În 1995, SRI a avertizat Guvernul condus de Nicolae Văcăroiu că ceea ce se întâmplă la ICA „aduce atingere siguranței naționale, pentru că este un atac grav la adresa cercetării științifice”, se arată în document facut public de Digi 24.

În 2002, guvernul condus de Adrian Năstase a transformat institutul în societate pe acțiuni. Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta și ministru al Agriculturii la acea vreme, a semnat hotărârea de guvern, schimbând numele din Institutul de Chimie Alimentară în Institutul de Cercetări Alimentare. Aproape instant, din momentul în care a devenit societate pe acțiuni, ICA a fost cumpărată cu 100.000 de euro de către GRIVCO, un grup de firme deținute de Dan Voiculescu.

În 2004, Petre Daea, a solicitat Corpului de Control al ministerului analizarea privatizării ICA. În urma auditului, Daea sesizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie și se începe un dosar de urmărire penală. Câteva luni mai târziu, dosarul e clasat. În același an, Voiculescu a devenit senator.

Pe finalul mandatului, în 2007, comisia parlamentară condusă de senatorul Dan Voiculescu decide pentru prima oara in istoria post decembrista suspendarea unui președinte în funcție, Traian Băsescu. Deși Curtea Constituțională îl avizase negativ, raportul întocmit de „Comisia Voiculescu” a fost adoptat, în Parlamentul României, cu 322 de voturi „pentru” și numai 108 "împotrivă", președintele Traian Băsescu fiind astfel suspendat din funcție.

În septembrie, anul următor, procurorii DNA decid redeschiderea dosarului pentru privatizare frauduloasă şi încep urmărirea penală pe numele lui Dan Voiculescu și a unor angajați ai Agenției Domeniului Statului și reprezentanți ai GRIVCO. Dosarul este trimis în instanță în timp record și se constituie parte și Ministerul Agriculturii, la dorința ministrului de atunci, Dacian Cioloș. Prejudiciul inițial, stabilit la 8 milioane de euro, a fost calculat de data aceasta la 60 de milioane de euro. Dar cum a fost posibila această creștere uriașă?

Prețurile prezentate în raportul de expertiză:
- valoarea clădirii și a terenului la nivelul lunii iulie 2003: 3,2 milioane dolari;
- valoarea clădirii și a terenului la nivelul lunii mai 2008: 55 milioane euro;
- valoarea dreptului de folosinta asupra terenurilor si cladirilor ICA pentru o perioada de 50 de ani: aproximativ 5 milioane euro.

Sursă: Lumea Justiției

Terenul și clădirile ICA valorau la data privatizării, în 2003, 3 milioane de dolari. Experta DNA Aurelia Nicolae a calculat prejudiciul la piața anului 2008, anul redeschiderii dosarului, în plină explozie a pieței imobiliare.

Pe lângă prejudiciul uriaș, umflat din pix, așa cum însăși expertul recunoaște astăzi în dosarul cercetat de SIIJ, DNA include în paguba produsă statului atât prețul bunului, cât și prețul pentru dreptul de folosință asupra lui. Nu în ultimul rând, procurorii au calculat prejudiciul ca fiind cauzat de folosința bunului pe o perioadă de 50 de ani, deși de la adjudecarea dreptului de folosință nu au trecut mai mult de 4 ani.

În septembrie 2013, Voiculescu primește prima condamnare de la Tribunalul București: 5 ani de închisoare pentru spălare de bani. Atât Voiculescu cât și DNA fac contestații, iar dosarul ajunge la Curtea de Apel. Voiculescu cere anularea hotărârii de guvern prin care ICA era transformat în societate pe acțiuni şi implicit privatizarea. O decizie favorabilă ar fi însemnat anularea dosarului penal şi a condamnărilor. 

În 2014, dosarul Telepatia este repartizat unui complet format din judecătorii Stan Mustaţă şi Florică Duţă. Dan Voiculescu, prin avocat, l-a cerut ca martor pe Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, despre care a spus ca a semnat ca ministru al Agriculturii în 2002 o hotărâre de Guvern care a dus la privatizarea ICA. Tot în calitate de martori, apărarea lui Voiculescu i-a chemat și pe Traian Băsescu și Dacian Cioloș, însă toate cererile au fost respinse de judecători.

În ziua în care trebuia să dea o soluţie în privinţa cerinței de anulare a privatizării ICA, judecătorul Stan Mustață este ridicat de procurorii DNA.
Stan Mustață a fost arestat preventiv la 29 aprilie sub acuzația că ar fi primit mită în schimbul pronunțării unor soluții favorabile în alte dosare.

"Oameni buni, când Viorica Dinu a fost arestată... îl judeca pe Voiculescu", a sous Stan Mustață.

Judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a arătat, în motivare, că faptele de corupţie ale lui Mustaţă sunt "cu mult anterioare momentului în care a fost începută ancheta" şi că probele adunate de anchetatori dovedesc acuzațiile aduse.

Mustață a fost ulterior condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită.

Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea sunt noii judecători din completul care va delibera în dosarul ICA în care Dan Voiculescu era acuzat de privatizarea frauduloasă a Institutului de Chimie Alimentară.

Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Alături de el, ceilalți inculpați au primit fiecare condamnări, unii cu executare, alții cu suspendare. În plus, instanța a dispus diferite confiscări și sechestre pe mai multe bunuri ale inculpaților. Totul pentru a se recupera prejudiciul din dosar.

În decembrie 2016, fugarul Sebastian Ghiță aruncă bomba! El a susținut că a auzit despre cazul Dan Voiculescu de la fostul preşedinte Traian Băsescu.

Sentința finală:
- Dan Voiculescu, președinte GRIVCO – 10 ani de închisoare
- Popa Corneliu, director general al Agenției Domeniilor Statului - 8 ani închisoare
- Gheorghe Mencinicopschi, director general ICA - 8 ani de închisoare
- Sorin Pantiș, director general executiv GRIVCO S.A - 7 ani de închisoare
- Sandu Jean Cătălin, administrator al S.C. Benefica S.A., firma din grupul GRIVCO - 6 ani de închisoare
- Vlad Nicolae Săvulescu, director Privatizare - Concesionare a A.D.S. - 6 de ani închisoare
- Gheorghe Sin, - membru A.G.A. al ICA - 4 de ani de închisoare
- Grigore Marinescu, cenzor ICA - 3 ani de închisoare
- Vica Ene, cenzor ICA - 3 ani de închisoare.

Sursă: Realitatea Plus

"Mi-a spus de-a fir a păr şi mi-a spus şi că are înregistrări cu felul în care s-a plănuit, s-a executat, s-a organizat închiderea lui Dan Voiculescu", a relatat Sebastian Ghiţă, adăugând că are date şi în legătură cu dosarul lui Adrian Sârbu.

"Toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite, aranjate", a conchis el.

La scurt timp după aceste afirmații, Ghiță a prezentat o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului-şef DNA Laura Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea.

„Interlocutor:
- Şi aveţi înregistrări cu toţi?
- Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da\" să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai, băieţi, să-l aruncăm în aer! Vreţi să-mi distrugeţi familia?
- Interlocutor: Ce stat este ăsta, domnule preşedinte?
- Traian Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.
- Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?
- Traian Băsescu: Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.
- Interlocutor: Sunteţi supărat pe ei?
- Traian Băsescu: Camelia Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de un an este schimbat şi, la ultimul termen, a intrat Camelia Bogdan. Păi, bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!”

Fostul şef al statului Traian Băsescu a recunoscut înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă, precizând că sunt „din discuţii private” din ultimele luni ale anului 2016, dar că acestea au fost editate „ceea ce este de natură de a crea unele confunzii”.

La rândul său, judecătoarea Camelia Bogdan a reacționat și ea, spunând că „eu dau soluții cu două cifre în toate dosarele de prejudiciu. E practica mea. În dosarele cu peste 10 milioane de euro. (...) Probabil s-au făcut speculații având în vedere că eu peste tot am spus că acestea sunt standardele internaționale avute în vedere, cu pedepse maxime, disuasive, proporționale cu gravitatea faptei.” Totodată, ea a negat că cineva i-ar fi cerut ceva în legătură cu dosarul lui Dan Voiculescu.

În 2018, Stan Mustață a murit în pușcărie. Decesul judecătorului a survenit la fix 4 ani de la condamnarea lui Dan Voiculescu și a celorlalți inculpați din dosarul „Telepatia”, în 8 august 2014, scriu jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Judecătorul suferea de o boală gravă pentru care, conform spuselor familiei, nu a primit îngrijiri. Soția lui, Elena Mustață, a declarat presei că ultimele cuvinte pe care le-a auzit de la soțul său au fost „Elena, vor să mă omoare!\" .

Judecătoarea Camelia Bogdan, menționată de Traian Băsescu în discuția înregistrată, a fost acuzată că a făcut favoruri în dosarul ICA.

La vremea în care făcea parte din completul de judecată din dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii se constituise parte civilă, a fost sponsorizată de același minister cu un curs de două săptămâni la Poiana Braşov în valoare de 10.000 de lei. După ce s-a întors din sejur, judecătoarea Camelia Bogdan a decis în favoarea Instituției, susține CSM.

CSM a decis excluderea judecătoarei Camelia Bogdan din magistratură în februarie 2017.

Camelia Bogdan a câștigat, însă, procesul la CEDO împotriva statului român, care a trebuit să îi plătească 8.000 de euro.

Revenita în magistratura, în aprilie 2018, Camelia Bogdan este exclusă pentru a doua oara de către Secția pentru judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu unanimitate de voturi.

Aurelia Nicolae, experta DNA care a stabilit prejudiciul la aproape 60 de milioane de euro, a recunoscut la începutul acestui an că documentul întocmit de ea, pe care s-au bazat grelele condamnări, este greșit. Conform jurnaliștilor de la EVZ, procurorul Emilian Eva, cel care l-a trimis în judecată în 2007 pe Dan Voiculescu, i-a impus specialistei DNA Aurelia Nicolae să facă un raport de constatare, deși ea nu știa să-l facă. Femeia a catalogat informațiile false din expertiză ca fiind „erori făcute din grabă”, însă în audierea SIIJ a recunoscut că a fost ajutată de un alt expert.

Fostul ei coleg de la DNA, Dumitru Gheorghiu, a depus mărturie în direct, la tv, jurând cu mâna pe Biblie că a găsit-o pe Aurelia Nicolae plângând pentru că a fost pusă să întocmească acel raport.

Și asupra procurorului de caz Emilian Eva, au venit acuzații extrem de grave.

În 2015, procurorul a fost suspendat după ce a fost trimis în judecată de DNA, alături de fiica și nepotul său, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii.

Magistraţii l-au condamnat pe fostul procuror Emilian Eva la 2 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor cu titlu de pedeapsă complementară pentru infracţiunea de luare de mită, dar şi la 9 luni închisoare pentru „săvârşirea infracţiunii de operaţiuni financiare cu acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

Dan Voiculescu a fost liberat condiționat în iulie 2017, după 2 ani și 11 luni. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă