Israelul critică sever propunerea de numire în Iran a unui ministru căutat prin Interpol pentru un atentat terorist anti-evreiesc în Argentina

2 luni in urmă 21

Israelul a cerut comunității internaționale să condamne numirea în noul cabinet al Iranului a unui „criminal” căutat de Interpol pentru presupusul său rol în aruncarea în aer în 1994 a unui centru cultural evreiesc din Buenos Aires.

Într-o declarație la înaintarea către parlamentul Iranului a listei noului cabinet de președintele Ebrahim Raisi, învestit în funcție săptămâna trecută, ministerul de externe de la Ierusalim a numit „rușinoasă” desemnarea generalului Ahmad Vahidi ca ministru de interne.

Vahidi este un fost ministru al apărării în cabinetul președintelui Mahmud Ahmadinejad, trecut pe lista neagră de SUA în 2010. El era șeful brațului operațiunilor internaționale ale Gărzilor Revoluționare, cunoscut sub numele de Forța Quds, la momentul atacului terorist împotriva Centrului Evreiesc AMIA din capitala Argentinei. Numele său a apărut pe o listă de „anunț roșu” a Interpol cu ​​privire la atacul asupra clădirii AMIA din 1994.

Atentatul AMIA (Asociația mutuală argentiniană israeliană), efectuat de un sinucigaș libanez care a izbit o mașină cu bombe de clădirea cu mai multe etaje, a ucis 85 de persoane și a rănit mai multe sute. Teroristul a fost ulterior identificat ca Ibrahim Hussein Berro, un agent al grupului islamist Hezbollah, susținut de Iran, și ar fi fost ajutat de alți operatori Hezbollah și iranieni.

De asemenea, ministerul de externe al Israelului a profitat de această ocazie pentru a-și reitera caracterizarea lui Raisi drept „măcelarul din Teheran”, menționând că el a fost responsabil pentru uciderea a mii de disidenți iranieni când a ocupat funcția de șef al sistemului judiciar al țării.

„Aceasta este fața noului guvern terorist din Iran”, se spune în declarație, adăugând că miniștrii săi „sunt responsabili de uciderea oamenilor din întreaga lume”.

Raisi a desemnat, de asemenea, diplomatul de carieră Hossein Amirabdollahian în funcția crucială de ministru de externe, în timp ce Iranul și SUA încearcă să resusciteze acordul nuclear de referință al Teheranului cu puterile mondiale.

Amirabdollahian, în vârstă de 56 de ani, a slujit într-o serie de administrații de-a lungul deceniilor. El a fost ministru adjunct pentru afaceri arabe și africane sub fostul președinte populist Mahmoud Ahmadinejad, cunoscut în Occident pentru negarea Holocaustului și contestarea realegerii în 2009.

Potrivit Reuters, Amirabdollahian este un anti-occidental declarat despre care se crede că are relații strânse cu gruparea teroristă Hezbollah din Liban, precum și cu forța gardienilor revoluționari din Iran.

Lista cabinetului iranian, care a oferit puține surprize, trebuie confirmată de parlamentul țării, Majlis. De asemenea, liderul suprem Ayatollahul Khamenei, avizează alegerea miniștrilor pentru cele mai sensibile funcții, cum ar fi ministrul de externe.

Surse: Times of Israel, Jerusalem Post, Tehran Times

foto: Wikipedia/Interpol

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă