Islanda, prima țară europeană cu mai multe femei decât bărbați în Parlament

4 săptămâni in urmă 14

Din cele 63 de locuri din parlamentul Islandei, 33 – echivalentul a 52% – au fost câștigate de femei, potrivit proiecțiilor publicate duminică bazate pe rezultatele finale ale alegerilor parlamentare. Nici o altă țară europeană nu a avut mai mult de 50% aleși de sex feminin, Suedia fiind cea mai apropiată cu 47%, potrivit datelor compilate de Banca Mondială și citate de The Guardian.

Alte cinci țări din lume au Parlamente în care femeile ocupă cel puțin jumătate din locuri, potrivit Uniunii Interparlamentare: Rwanda (61%), Cuba (53%), Nicaragua (51%) și Mexic și Emiratele Arabe Unite (ambele 50%).

Spre deosebire de alte țări, Islanda nu are cote legale privind reprezentarea femeilor în parlament. Țara nordică a fost de mult timp un pionier în egalitatea de gen și drepturile femeilor și a ocupat prima poziției în ultimii 12 ani în clasamentul Forumului Economic Mondial privind egalitatea de gen. A fost și prima țară care a ales o femeie în funcția de președinte, în 1980.

Alegerile de sâmbătă însă pun în pericol funcția de prim-ministru ocupată de de Katrín Jakobsdóttir ce formațiunea sa, Mișcarea Verde de Stânga, a pierdut trei parlamentari, iar partidele de dreapta au câștigat mai multe poziții. Partidul Independenței, condusă de Bjarni Benediktsson, actual ministru de Finanțe și fost prim-ministru, a câștigat cele mai multe mandate în viitorul parlament. Cele două formațiuni au format precendentul guvern alături de Partidul Progresist, dar nu au anunțat momentan dacă vor să continue coaliția în aceeași formulă.

În timpul mandatului său de patru ani, Jakobsdóttir a introdus un sistem progresiv de impozitare a veniturilor, a mărit bugetul locuințelor sociale și a extins concediul parental pentru ambii părinți. În general, ea a fost apreciată și pentru cum a abordat criza Covid-19. Țara, cu o populație de 370.000, a înregistrat doar 33 de decese.

Jakobsdóttir a declarat sâmbătă că, dacă va reveni la putere, partidul său se va concentra asupra „provocărilor uriașe cu care ne confruntăm pentru a construi economia într-un mod mai verde și mai durabil”, precum și abordarea crizei climatice, unde „trebuie să facem lucruri radicale” .

Profunda neîncredere publică față de politicieni pe fondul unor scandaluri repetate i-a trimis pe islandezi la urne de cinci ori din 2007 până în 2017. Aceasta este doar a doua oară din 2008 când un guvern ajunge la sfârșitul mandatului său de patru ani și prima dată din 2003 când un guvern și-a păstrat majoritatea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă