Isarescu: pandemia modelează economia globală. Investițiile verzi și digitalizarea, în centrul redresării economice

1 lună in urmă 1

Băncile centrale și autoritățile de supraveghere din Europa și din întreaga lume încep să ia în considerare în modelele lor riscurile climatice, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) în cadrul unui seminar online, scrie Hotnews.ro.

Astfel, băncile centrale încep evalueze expunerea sectorului financiar la riscurile climatice și să includă acest lucru înclusiv în testele de stres.

De asemenea, ar putea fi cerute băncilor strategii adecvate de gestionare a riscului de credit, în vreme ce o altă modalitate o constituie „sensibilizarea cu privire la riscurile și oportunitățile pentru economie și sectorul financiar care decurg din agenda schimbărilor climatice‟.

Tranziția sustenabilă

Acesta a spus că la nivelul Uniunii Europene există un consens că ieșirea din criză trebuie să fie realizată într-un mod sustenabil.

Astfel, pandemia modelează economia globală, reamintind lumii de nevoia de adaptare la schimbările climatice.

În acest sens, anul 2020 ar putea marca o schimbare care pune investițiile „verzi‟ și digitalizarea în centrul redresării economice, a mai punctat guvernatorul.

Acesta a citat o analiză a Băncii Europene de Investiții potrivit căreia majoritatea companiilor românești au deja obiective proprii în materie de carbon și energie.

Isărescu a mai spus că BNR a investit încă din 2019 în obligațiuni „verzi‟.

De asemenea, din septembrie 2020 a devenit membră a unei rețele de bănci centrale pentru „ecologizarea‟ sistemului financiar. Aceasta are ca scop îmbunătățirea analizei și gestionării riscurilor legate de climă și de mediu, mai arată sursa citată.

Un trend de trilioane de dolari

Deja la nivel mondial marile fonduri de investiții au început să pună criterii de mediu companiilor la care sunt acționare.

BlackRock, cea mai mare companie de manageriere de investiții din lume, care are sub oblăduire peste 7.000 de miliarde de dolari în mai multe fonduri, a anunțat n decembrie că pune schimbările climatice în centrul strategiei sale de investiții, conform CNBC.

De asemene, giganți precum Amazon, Google, au deja obiective legate de mediu. Apple vrea să devină neutră din punctul de vedere al carbonului până în 2030 conform CNN, în vreme ce Amazon vrea același lucru până în 2040 și a lansat un fond de 2 miliarde de dolari pentru tehnologii care reduc emisiile de gaze cu efect de seră, potrivit The Verge.

Concomitent, Google a anunțat că a devenit neutră din punctul de vedere al carbonului încă din anul 2007 și a compensat toate emisiile pe care le-a produs vreodată, conform BBC. Compania vrea ca până în 2030 centrele sale de date să ruleze doar pe energie verde.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă