Iranul promite să se răzbune pentru uciderea generalului Qassem Soleimani, dacă Donald Trump nu va fi judecat pentru asasinare

3 săptămâni in urmă 17

Președintele iranian Ebrahim Raisi a jurat răzbunare pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani în urmă cu doi ani, cu excepția cazului în care fostul președinte american Donald Trump este judecat pentru asasinare, relatează Reuters.

„Dacă Trump și (fostul secretar de stat Mike) Pompeo nu sunt judecați într-un tribunal echitabil pentru actul criminal de asasinare a generalului Soleimani, musulmanii îl vor răzbuna pe martirul nostru”, a spus Raisi luni într-un discurs televizat.

Context

Comandantul forţei iraniene de elită Quds, generalul Qassem Soleimani, a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 în Irak într-o atac cu dronă ordonat de președintele american de atunci, Donald Trump.

Trump și-a justificat decizia de a ordona uciderea lui Soleimani acuzându-l pe acesta că plănuia „să arunce în aer ambasada” SUA.

”Am prins un monstru şi l-am eliminat. Am făcut asta pentru că încerca să ne arunce în aer ambasada”, a spus Donald Trump în cadrul unui eveniment organizat la Casa Albă.

În 8 ianuarie, Iranul a ripostat la uciderea lui Soleimani printr-un atac cu rachete asupra bazei militare irakiene Ain al-Assad, unde staţionau forţe americane. Niciun militar din SUA nu a fost ucis sau rănit imediat, însă ulterior câteva sute de soldaţi au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale.

Un procuror iranian a anunțat în iulie 2020 că țara sa a anunțat Interpol că a emis un mandat de arestare internațional pe numele președintelui american Donald Trump, pentru rolul său în uciderea comandantului Qassem Soleimani.

Sursa foto: Wikimedia Commons / sayyed shahab-o- din vajedi

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă