Iranul, aur la Jocurile Paralimpice, la volei. Îl are în echipă pe Morteza Mehrzad, al doilea cel mai înalt om de pe planetă

1 lună in urmă 22

Selecționata Iranului a cucerit sâmbătă, 4 septembrie, a șaptea medalie de aur consecutivă la Jocurile Paralimpice. În finala de la Tokyo, Japonia, iranienii au trecut de echipa Comitetului Paralimpic din Rusia, scor 3-1, informează site-ul oficial al competiției. Starul naționalei de la Teheran este Morteza Mehrzad, 2,46 metri, al doilea cel mai înalt om de pe planetă.

Favoriți clar în turneul de volei în șezut, iranienii s-au bazat pe vedeta lor, Morteza Mehrzad.

They had the power, the had the legacy of supremacy, and they had the belief. #IRI are your #TOKYO2020 PARALYMPIC #SITTINGVOLLEYBALL CHAMPIONS.

Photos: @ircelo80 pic.twitter.com/wZV0LocW0R

— World ParaVolley (@ParaVolley) September 4, 2021

Deja cel mai înalt sportiv care a participat vreodată la Jocuri, inclusiv Olimpiadele şi Paralimpicele, Morteza Mehrzad este, de asemenea, al doilea cel mai înalt om în viaţă din lume, la egalitate cu marocanul de 39 de ani Brahim Takioullah, dar în spatele turcului Sultan Kösen, 38 de ani (251cm), care deţine recordul mondial Guinness Book of Records.

Suferă de o boală endocrină

Potrivit Mediafax, Mehrzad s-a născut în 1987 în Chalus, nordul Iranului. Creşterea exponenţială a lui Mehrzad se datorează acromegaliei, o boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a capului şi a membrelor.

Cu toate acestea, participă la Jocurile Paralimpice şi pentru că, din cauza unei căderi grave de pe bicicletă la vârsta de 16 ani şi a unei operaţii chirurgicale ulterioare care nu a vindecat perfect fractura pelviană, piciorul drept nu a mai crescut. Diferenţa dintre membre este, în lungime, de 15 centimetri, motiv pentru care are nevoie de o cârjă pentru a merge. 

Mâinile sale au 30 de centimetri lungime 

La fel ca orice sportiv paralimpic care se respectă, Mehrzad face minuni pe teren, în faţa plasei, în aşa-numitul „volei aşezat/şezând”, disciplină care practic i-a salvat viaţa şi i-a dat un sens.

Campionul domină jocul şi în această ediţie a Jocurilor Paralimpice datorită mâinilor sale de aproape 30 de centimetri lungime, un avantaj chiar şi atunci când este aşezat şi care afectează adesea semnificativ scorul meciurilor, întotdeauna în favoarea echipei sale.

Fostul său antrenor l-a întâlnit după un reportaj la TV, în 2011. „A trebuit să merg să-l văd personal pentru a-l convinge, iniţial nu a vrut să joace, deşi voleiul era pasiunea lui, dar după cinci luni el este decis în cele din urmă, cu rezultate excelente pentru echipa naţională iraniană”.

Mehrzad este la al doilea titlu olimpic la volei, după cel obținut în urmă cu cinci ani, la Rio de Janeiro.

Cel mai înalt om din istoria modernă este un american, Robert Wadlow, care a atins înălţimea de 2,72 metri şi care a murit în 1940, la vârsta de doar 22 de ani.

Foto: Profimedia

profimedia-0629132389Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă